L’Ajuntament de Martorell ha fet, aquesta tarda al Centre Cultural, la presentació pública dels Pressupostos Participatius, amb la presència de l’alcalde Xavier Fonollosa i la regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, Míriam Riera. Marc Majós, membre d’Iniciatives i Dinàmiques Comunitàries (INDIC), empresa especialitzada en processos participatius, n’ha explicat la metodologia als assistents i ha coordinat el posterior taller deliberatiu per a aprendre a elaborar les propostes.
Aquest 2017, l’Ajuntament ha reservat 200.000 euros del pressupost d’inversions municipal per a que els ciutadans i les entitats opinin sobre quins projectes volen desenvolupar a Martorell. “Fem una cosa nova i perseguim que hi hagi una amplia participació, que el conjunt de la ciutadania s’hi impliqui”, ha dit l’alcalde. “Volem que la gent sigui agosarada, perquè les idees de cadascú són importants i tenim el canal per fer-les possibles”.
Reproductor d'àudioXavier Fonollosa, alcalde de Martorell
El procés dels Pressupostos Participatius tindrà diferents fases, ha recordat la regidora Míriam Riera. “Qualsevol ciutadà o entitat podrà presentar fins a cinc propostes, amb un pressupost màxim de 40.000 euros cadascuna, a través d’una fitxa que trobaran al web municipal o a l’Oficina de Pressupostos Participatius a El Círcol”. Les propostes es podran presentar del 10 d’abril al 5 de maig, i seran valorades per una comissió tècnica, seguint els criteris establerts.
Reproductor d'àudioMíriam Riera, regidora de Participació
La fase de votació tindrà lloc del 12 al 21 de juny i hi podran participar totes les persones empadronades a Martorell majors de 16 anys. “Les votacions es podran fer per Internet, per telèfon mòbil o bé presencialment. Cada persona que participi en aquesta fase haurà de votar les 5 propostes que més li agradin”, ha indicat Riera. Les propostes escollides començaran a fer-se realitat a partir de setembre.
El Consell d’Infants també dirà la seva
Fonollosa ha remarcat que “hem reservat el 25% dels Pressupostos Participatius, 40.000 euros, a les propostes que sorgeixin del Consell d’Infants”, una novetat que no s’ha fet a cap municipi. “Els alumnes treballaran les seves propostes a l’aula i les sotmetran a la votació de tots els alumnes de 4rt i 5è de Primària de les escoles de Martorell”.
Reproductor d'àudioXavier Fonollosa, alcalde de Martorell
L’alcalde ha avançat que l’any vinent intentaran que l’equip assessor de l’Espai Jove del Centre Cultural #TransformaCCM compti també amb una part dels Pressupostos Participatius.
Taller deliberatiu
Després de la presentació, una trentena de ciutadans i representants d’entitats han participat al taller deliberatiu a la Sala Jaume Muxart. “L’objectiu ha estat fer un exercici de reflexió per començar a generar idees sobre possibles propostes a realitzar en el procés de Pressupostos Participatius i identificar dificultats o elements a tenir en compte a l’hora de formular les propostes”, ha dit Marc Majós, membre d’INDIC.
Els assistents han formulat propostes com la millora en equipaments municipals existents; disposar de nous equipaments ambientals, com un espai d’interpretació de la natura; crear una oficina de turisme; millorar l’espai públic (enllumenat, senyalització d’itineraris, camins escolars segurs), o la creació d’un carril bici. També s’han debatut millores ambientals com la recuperació de l’entorn del riu, l’aïllament acústic de les vies del tren o l’arranjament d’alguns espais sota l’autopista per a que puguin ser aprofitats pels ciutadans.
“Han sorgit idees molt diverses. L’exercici ha servit per reconduir-les i transformar-les en propostes viables, concretes, de competència municipal i amb un cost no superior als 40.000 euros”, ha conclòs.