Els veïns del Pont del Diable celebren la Festa del Tíscar amb missa, concert i coca

652
Festa de la Mare de Déu del Tíscar a la Capella de Sant Joan
Festa de la Mare de Déu del Tíscar a la Capella de Sant Joan

L’associació de Veïns del Pont del Diable ha organitzat una missa i un concert, a càrrec  de Carme Miró, en honor a la Mare de Déu del Tíscar i a Sant Martí de Porres. La Capella de Sant Joan ha acollit l’homilia que setmanalment es celebra els diumenges al migdia a la parròquia de Santa Maria.

Abans de començar l’eucaristia, el mossèn Francesc Tirado ha volgut posar l’accent en la nova disposició dels bancs a la Capella de Sant Joan, que fan més fàcil la mobilitat per l’espai. Tirado valora que “totes les tradicions que tenim a casa nostra val la pena conservar-les, potenciar-les i viure-les perquè formen part de la nostra història i de la nostra identitat”.

Mossèn Francesc Tirado, rector de les parròquies de Martorell

Un cop acabada la cerimònia religiosa, la soprano martorellenca Carme Miró i la pianista Mercè Sanchís han acompanyat la Festa del Tíscar. Durant el concert han delectat el públic amb un recorregut des de l’Edat Mitjana fins al Romanticisme. Del Llibre Vermell de Montserrat a Franz Schubert, passant per altres clàssics com Narcís Casanovas, Pau Casals, Joan Cererols, Frederic Mompou i Àngel Rodamdam.

Per seguir la tradició, els veïns del Pont del Diable s’han encarregat de repartir la coca de Tíscar, típica d’aquesta època de l’any. Una recepta del segle XVIII elaborada a base de codony, que l’historiador Ferran Balanza va recuperar dels arxius municipals i que el pastisser Ramon Artigues ha recreat.

La festa venera la imatge de la Verge del Tíscar, patrona del poble de Quesada, a Jaén, que veïns d’aquesta població van donar a la capella martorellenca l’any 2011. El seu culte a la capella arrenca de l’any 1751, quan un soldat de Quesada que participava a la Guerra del Francès es va curar de les seves ferides a l’hospital de Martorell i va complir la promesa de donar una imatge de la verge del seu poble.