Endesa renovarà la subestació de Martorell el 2021 i millorarà la xarxa elèctrica comarcal

956

La companyia elèctrica Endesa renovarà la subestació que té a Martorell l’any vinent, per reforçar la qualitat del subministrament. Amb aquesta idea, incorporarà noves línies de mitja tensió per abastir millor a prop de 30.000 clients. L’acció s’emmarca dins d’un pla d’actuacions en el trienni 2021-23, que beneficiarà uns 402.000 clients de 30 municipis del Baix Llobregat.

Amb una potència instal·lada de 135 megavoltamperis (MVA) i 3 transformadors de 45 MVA cadascun, la subestació de Martorell és una de les més importants de la comarca. Els transformadors redueixen el voltatge de les línies d’alta tensió per convertint-les en mitja tensió.

Amb la reforma, s’incorporaran 11 posicions de 25 kilovolts (kV) de línia; 3 posicions de 25 kV de transformador d’alta tensió/mitjana tensió; 6 de remuntat i 4 d’acoblament de barra i mesura. Això millorarà la fiabilitat del parc de mitjana tensió, minimitzarà les incidències de curta interrupció -el risc de microtalls- i “reforçarà la qualitat del subministrament”, com explica Oriol Osan, portaveu d’Endesa a Catalunya.

Oriol Osan, portaveu d'Endesa a Catalunya

Osan assenyala que aquesta és l’acció “més important i singular” d’un pla de qualitat i millora de les infraestructures elèctriques que Endesa impulsarà al Baix Llobregat per un import total de 50,5 MEUR. Inclou l’automatització de les línies elèctriques comarcals i preveu assolir els 850 punts telecomandats el 2021, un 10% més que ara.

La instal·lació dels dispositius d’actuació remota possibilita controlar i maniobrar la xarxa a distància des del Centre de Control, reduint el temps de resposta en cas d’una eventual incidència, ja que agilitza la localització de l’avaria i permet fer maniobres a distància i en temps real, sense necessitat de desplaçar-hi personal, aspecte clau durant l’estat d’alarma.

Oriol Osan, portaveu d'Endesa a Catalunya

La Companyia preveu desplegar en 3 anys un pla específic de sensorització i digitalització de centres de transformació, per a la transició de la xarxa elèctrica actual a la digital de manera progressiva. L’objectiu és guanyar en seguretat i fiabilitat, i millorar la qualitat i la continuïtat del servei als clients.

En concret, es realitzaran actuacions per obtenir i gestionar dades sobre els elements de la xarxa elèctrica a 996 instal·lacions de mitjana i baixa tensió, un 18% del mercat gestionat per Endesa al Baix. L’objectiu és evitar frau elèctric i sobrecàrregues i incrementar l’eficiència i l’automatització de les infraestructures.