Enllestida la xarxa de camins per anar a l’escola de forma autònoma i segura a Martorell

6357

L’Ajuntament de Martorell ha completat aquesta setmana les obres dels camins escolars segurs. Els camins escolars són una xarxa d’itineraris segurs, escollits entre els més utilitzats per l’alumnat i amb la participació i implicació de la comunitat educativa, que permeten que els infants es desplacin a peu cap a l’escola de manera autònoma, còmoda i amb les màximes condicions de seguretat. Es tracta de rutes adaptades, que inclouen una senyalització especial i fàcil d’interpretar. Els itineraris s’ubiquen a La Vila, Buenos Aires, Les Bòbiles i Torrent de Llops.

Tots els camins escolars són segurs i inclusius disposant de passos de vianants pintats de color turquesa i blanc, amb pictogrames per afavorir una accessibilitat cognitiva i que conviden als infants a parar, mirar i creuar. Compten amb un punt de trobada, un espai de reunió per els infants delimitat amb un banc per seure i il·luminat adequadament, i un tram d’aparcament senyalitzat anomenat “petó i adeu”, que permet als familiars acomiadar els infants sense haver d’aparcar.

A més, al punt de trobada s’ha col·locat un tòtem informatiu amb el mapa del camí i al llarg de la ruta s’han grafiat uns peus al paviment per facilitar-ne el seguiment. També s’hi han col·locat enganxines per identificar els espais amics, equipaments i comerços propers que fan un cop de mà als nens i nenes en cas que sigui necessari.

El primer camí escolar segur, el de La Vila, ja es va posar en marxa el setembre passat per donar servei als alumnes del Col·legi La Mercè i l’Escola Els Convents. Disposa d’un punt de trobada a l’aparcament del Vapor amb espai de petó i adeu, i amb espais amics com l’Arxiu Municipal, Serveis Socials, El Círcol i la Casa de la Vila.

Ara s’activen els camins als barris de Buenos Aires, Les Bòbiles i Torrent de Llops, per donar servei a la resta d’escoles del poble. El camí escolar de Buenos Aires el faran servir els alumnes de l’Escola José Echegaray, Vicente Aleixandre i Juan Ramón Jiménez. Compta amb dos punts de trobada, un al costat del Centre Cultural i un altre a la plaça Rosa dels Vents. Els seus espais amics són la Biblioteca, la comissaria de Mossos d’Esquadra i la Llar d’Infants Les Torretes.

A Les Bòbiles, hi ha el camí escolar segur per als alumnes de l’Escola Mercè Rodoreda amb un punt de trobada a la plaça Mare Caterina Coromina. I a Torrent de Llops, un altre per als alumnes de l’Escola Lola Anglada amb un punt de trobada a la plaça Pere Teixiné, que s’enllestirà amb la propera reforma d’aquesta plaça. Els espais amics són el Complex Educatiu i la Llar d’Infants Pont d’Estels.

La regidora d’Ensenyament, Soledad Rosende, comenta que les escoles han rebut molt bé el projecte, que feia temps que teníem. Volem garantir l’arribada segura dels nens i nenes a les escoles i, aquells que ja tenen una edat com per poder anar sols a classe o amb els seus companys puguin fer aquest camí fins al seu centre educatiu amb tranquil·litat”.

Soledad Rosende, regidora d'Ensenyament

Aquestes actuacions formen part del conjunt d’intervencions que l’Ajuntament de Martorell realitza dins del projecte ‘Actuacions per a una mobilitat sostenible a Martorell’, que compta amb la subvenció del Programa d’Incentius a la Mobilitat Eficient i Sostenible (MOVES) convocat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i amb cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Tota la informació la trobareu disponible a la web www.martorell.cat/caminsescolars on també es poden descarregar els mapes de cada itinerari.