Es compleixen quaranta anys del robatori fet per Erik el Belga al Museu Vicenç Ros

1219
Imatges del robatori al Museu (FOTOPORTA)
Imatges del robatori al Museu (FOTOPORTA)

Aquesta passada matinada s’han complert quaranta anys del robatori que va fer el conegut lladre de patrimoni històric i artístic Erik el Belga al Museu Municipal Vicenç Ros de Martorell. El material sostret aleshores es va valorar en prop de 12 milions de les antigues pessetes, i una part es va rescatar en els anys successius. L’efemèride coincideix amb la mort, a finals de la setmana passada, del popular lladre.

La nit del 22 al 23 de juny de 1980, Erik el Belga i els seus col·laboradors van accedir, a través d’una finestra, a l’interior del Museu. Un dels espais patrimonials i museístics més importants de la població, fundat l’any 1945 sobre l’antic convent dels Caputxins del segle XVII. Un espai que, ja aleshores, acollia la col·lecció de ceràmica donada per Vicenç Ros i Batllevell, així com un important fons etnològic, d’art, arqueològic, arquitectònic i documental.

Portada de l'Observador de Martorell. 5 de Juliol de 1980
Portada de l’Observador de Martorell. 5 de Juliol de 1980

Els lladres van endur-se nombrós material històric, valorat en aquell moment en prop de 12 milions de les antigues pessetes –en concret, 11.709.000-. Es van emportar “60 rajoles, un centenar de plats, pots de farmàcia, gerres de ceràmica dels segles XVII i XVIII, quatre morters de fosa de bronze de tipologia gòtica, una col·lecció de punyals, un trabuc català i tres sabres de finals del segle XVIII. A més, van buidar la col·lecció de numismàtica i d’indumentària que hi havia en diferents vitrines”, tal i com detalla la tècnica de Museus de Martorell, Yolanda Insa.

Reproductor d'àudio
Yolanda Insa, tècnica de Museus de Martorell

Part del material robat es va anar recuperant els següents mesos i anys. Tal i com relata la premsa de l’època, una part dels pots de farmàcia gerros, plats de ceràmica entre d’altres, van ser retornats al gener de 1981. Dos anys més tard, es van recuperar a Alemanya una altra part del material. Aquest document, signat per l’aleshores conservador dels Museus de Martorell, Isidre Clopas, detalla els materials que, successivament, es van poder anar recuperant. Insa comenta que “a dia d’avui encara no s’han recuperat 32 peces de ceràmica, 12 rajoles i 1 trabuc”.

Reproductor d'àudio
Yolanda Insa, tècnica de Museus de Martorell

René Alphonse Ghislain Van Der Berghe (Nivelles, Bèlgica 1940, Málaga 2020), és el nom complet d’Erik el Belga, “considerat els lladres d’art i patrimoni històric més coneguts a nivell europeu, qui va dur a terme aquesta tasca delictiva durant la dècada dels 70 i inicis dels 80 del segle passat”, explica la directora de Museus de Martorell.

Reproductor d'àudio
Yolanda Insa, tècnica de Museus de Martorell

Va perpetrar nombrosos robatoris a diferents països, i a l’estat espanyol va actuar en esglésies, convents, monestirs i museus, sobretot a Castella i Lleó, però també a l’Aragó, Navarra i, en menor grau, La Rioja i Catalunya. Es va lliurar a la policia l’any 1982 i va ingressar a la presó Model de Barcelona, on s’hi va estar tres anys, ja que va arribar a un acord amb les autoritats per a obtenir la llibertat provisional a canvi de retornar peces robades. Després, se’n va anar a viure a Málaga i va seguir col·laborant amb les forces policials per recuperar obres d’art, i fins i tot va publicar el llibre Por amor al arte.

Erik el Belga va morir el passat divendres 19 de juny. Tres dies abans que es complís el 40 aniversari del robatori al Museu Vicenç Ros de Martorell.