La Biblioteca Martorell ha incrementat la utilització dels serveis en línia per part dels seus usuaris durant el confinament, tant pel que fa al préstec virtual de documents com al seguiment d’activitats pròpies. Els préstecs a la plataforma digital eBiblio han crescut un 400% entre el març i l’abril. En el mateix període, les recomanacions i activitats proposades des de l’equipament han tingut prop de 80.000 visualitzacions a les xarxes socials.
Les biblioteques públiques s’han reinventat durant el confinament a l’hora de no perdre el fil i seguir interactuant i donant servei als usuaris. Un dels més destacats arreu ha estat la plataforma digital i gratuïta eBiblio, de préstec en línia de llibres, còmics, revistes, pel·lícules i música.
A Martorell, el seu ús s’ha multiplicat un 394% en dos mesos: “al març es van registrar 114 préstecs de documents a través d’aquesta plataforma, mentre que a l’abril van pujar a 563”, recalca el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni Històric de l’Ajuntament, Andreu González.
Reproductor d'àudioAndreu González, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Martorell
I ja en concret, la Biblioteca Martorell ha dissenyat els darrers dos mesos i mig un ampli programa d’activitats i suggeriments que ha publicat als seus comptes d’Instagram –on té 2.132 seguidors-, Facebook -1.459- i Twitter -341-, i que han tingut 78.883 visualitzacions i 5.540 interaccions. La directora de l’equipament, Mercè Parera, diu que “estem molt satisfets de la resposta dels usuaris amb les 132 publicacions fetes a Instagram, les 145 a Facebook i les 186 a Twitter. També hem donat continuïtat a un butlletí que arriba a 3.000 persones i just ara comencem a promoure un Canal Youtube”.
Activitats de tot tipus
La tipologia de les activitats ha inclòs bibliorecomanacions, formulades per les professionals de l’equipament. També les exposicions virtuals ‘llibres i dones’, ‘lletres i olors’ i ‘llibres i viatges’, amb més de 1.300 visualitzacions al Facebook. No ha faltat la promoció de la poesia i d’escriptors martorellencs; l’activitat dels clubs de lectura de nit i Bibliolovers; la celebració de la Pasqua, Sant Jordi i altres dies assenyalats; un video taller de manualitats -relacionades amb contes per als infants- i concursos com el Bookfacefriday –en què els usuaris podien inserir la seva cara en la portada d’un llibre-, com explica Parera.
Reproductor d'àudioMercè Parera, directora de la Biblioteca Martorell
D’entre totes les propostes, la directora de la Biblioteca destaca la bona resposta a ‘El joc de la Biblio’: “Ha rebut 7.374 visualitzacions al Facebook. Cada dia es feia una pregunta a xarxes sobre curiositats de la Biblioteca amb vàries possibles respostes. Hi han participat 126 persones, que s’han informat de coses de l’equipament que potser desconeixien”.
Reproductor d'àudioMercè Parera, directora de la Biblioteca Martorell
De la seva banda, Andreu González ha posat en valor la gran rebuda que ha tingut el conjunt d’iniciatives durant el confinament i anima tothom “a seguir les activitats de la Biblioteca, sigui tant a través del seu interessant butlletí mensual que ens arriba al nostre correu electrònic com també a través de les xarxes socials”.
Reproductor d'àudioAndreu González, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Martorell
A més, l’equipament ha participat durant aquest temps en altres activitats d’àmbit comarcal, com ara el festival en línia ‘El Baix és Cultura’, la proposta ‘El Baix Llobregat Escriu’ i l’exposició virtual de les biblioteques de l’entorn titulada ‘Vistes de Montserrat des del confinament’.