L’Esplai de la Gent Gran de Buenos Aires ha acollit aquesta tarda la presentació del programa ‘Nexes’ de la Diputació de Barcelona, al que l’Ajuntament de Martorell està adherit des de 2023. Un projecte que detecta els casos de solitud no volguda entre les persones grans i que cerca actuacions per combatre-la. En aquest acte i també en la mateixa línia, s’ha escenificat l’obra de teatre titulada La solitud no volguda.
El NEXES vol detectar i abordar les persones grans en situació de soledat no desitjada per tal de facilitar-les suport a l’hora de revertir aquesta situació i/o millorar el seu benestar, tot implicant diferents agents del territori. S’adreça a persones majors de 75 anys, principalment que visquin soles -siguin o no conegudes per serveis socials-, i a majors de 65 en situació de soledat detectada.
Un projecte “potent, que no hem de deixar passar”, destaca la regidora de Gent Gran de l’Ajuntament, Montse Salas, en la línia de treballar per a que tots els agents –professionals, esplais de la gent gran, entitats, comerços, ciutadania- teixeixin “una teranyina de complicitats, de comunitat, com ja venim fent amb el Programa del Bon Veïnatge”.
Montse Salas, regidora de Gent Gran de l'Ajuntament
Roser Casanoves, coordinadora tècnica de l’Asociación Proviviendas –empresa prestadora del NEXES a la Diputació- explica que “es busca dotar d’una atenció individual a aquestes persones i dinamitzar l’aspecte comunitari, per generar sinèrgies”. Defineix el programa com a “molt necessari davant l’envelliment de la població. Cal fer prevenció ampliant recursos i escoltant la gent per a que pugui tenir més serveis a la seva disposició”.
Roser Casanovas, coordinadora tècnica de l’Asociación Proviviendas
L’actuació desplega visites a domicili per valorar la situació a nivell personal, familiar i social d’aquestes persones, dimensionar la seva soledat i l’impacte que té en la vida quotidiana, i valorar els recursos per a fer-li front. A Martorell, ho fan possible “una treballadora i una integradora social que es coordinen amb els serveis socials municipals”, explica Casanovas. També a través dels esplais qualsevol persona pot accedir al programa.
Roser Casanovas, coordinadora tècnica de l’Asociación Proviviendas
També s’elabora un pla d’intervenció personalitzat, d’acord amb la voluntat i interessos de la persona gran, per tal d’apoderar-la, ampliar les seves relacions personals i socials, estimular la participació activa en la comunitat i millorar la qualitat de vida.
A més, ‘Nexes’ impulsa i segueix activitats i recursos per respondre a les necessitats detectades. Estableix un contacte i coordinació amb la xarxa d’agents comunitaris (culturals, esportius, socials, personals, voluntaris, etc.) que s’hi vinculin i fer-lo sostenible en el temps, i un contacte permanent amb els serveis socials bàsics en tot el procés.
Casanovas reconeix que la soledat no volguda comporta “que la persona que s’hi trova ho passi malament, amb conseqüències a nivell emocional i físic”, ja que pot portar a situacions de sedentarisme i a problemàtiques com ara el consum de fàrmacs.
Roser Casanovas, coordinadora tècnica de l’Asociación Proviviendas
L’Ajuntament desplega diversos programes per abordar la solitud de la gent gran
Fa anys que l’Ajuntament aborda la problemàtica de la solitud de la gent gran. Per exemple, amb el programa ‘Porta 85’, que des de l’any 2022 atén persones grans de la nostra població que viuen soles –moltes de les quals ja es trobaven en contacte amb Serveis Socials Bàsics o algun servei d’atenció-, per tal d’ajudar-les a treballar i saber gestionar la seva situació vital. Un programa que, un any més tard, va ampliar la franja d’edat, incloent-hi el col·lectiu de població d’entre 80 i 84 anys, i arribant a 340 persones ateses. Salas exposa que l’adhesió al ‘Nexes’ és “donar continuïtat i un seguiment al programa Porta 85 i Porta 80 que vam iniciar des de la Regidoria, per atendre la gent que està sola a casa i fer-ne un seguiment i acompanyament”.
Montse Salas, regidora de Gent Gran
L’any passat, el consistori es va adherir al ‘Nexes’ com a oportunitat per a treballar i detectar situacions de solitud no volguda, i va afegir-hi l’intèrval de població d’entre 75 a 79 anys que es troba en la mateixa situació.
Fruit de tot plegat, aquest mes s’han iniciat una desena de visites a persones detectades com a soles en el domicili i conegudes sobre un llistat de 150 ja detectades als Esplais de Gent Gran, i que responen a qualsevol franja d’edat.
Teatre per parlar de la solitud
Ha obert l’acte, emmarcat en la Setmana per a l’Envelliment Actiu i de la Gent Gran de Martorell, la proposta teatral. Tota una novetat que planteja a través de les arts escèniques la solitud no volguda, per convocar a totes les persones de l’entorn i que viuen o que se senten soles. Ha anat a càrrec de les actrius amateur Teresa Casals i Mari Àngels Alcaraz, acompanyades de la veu en off de Joan Garrigó. En el muntatge hi han col·laborat la Xarxa de Bon Veïnatge de l’Ajuntament.
