El programa Temps d’Aventura (Esport 3) va emetre dijous passat (22.30h) un reportatge sobre espeleosubmarinisme a la mina de plom, situada entre els termes municipals de Martorell i Castellví de Rosanes. L’espai, que mostra nombroses imatges de l’interior de les galeries, es remet aquest diumenge (6.40h).
La serra de l’Ataix convida a conviure de la natura, però no sempre ha estat un lloc plàcid de bosc mediterrani. Al segle XVIII, la indústria minera va explotar aquestes muntanyes buscant galena argentífera, de la qual s’extreia plom i plata. La Martorellense va ser la mina de galena més important de la demarcació de Barcelona i la segona més important de Catalunya.
Des que es va abandonar el 1963, d’aquella indústria minera només queden runes que la vegetació va engolir. A més, el testimoniatge d’aquesta activitat, els edificis i instal·lacions del pou mestre, les escombreres, el “socavón” i la mateixa mina amb els seus milers de metres de galeries i pous, són un important patrimoni històric i miner. Actualment, es poden fer rutes visitant les antigues instal·lacions inactives amb dues entrades i dues galeries situades sota el complex miner.
Digitalització fons documental CEM
El Centre d’Estudis Martorellencs ha dut a terme en els darrers mesos la digitalització del fons documental que es conserva de les companyies mineres La Martorellense i Verge de Montserrat, responsables de l’explotació al llarg dels segles XIX i XX. Aquest fons documental digitalitzat estarà disponible per a la seva consulta on line en els propers mesos.
Per saber-ne més es pot adquirir la monografia L’activitat minera a Castellví de Rosanes i Martorell, a través de la llibreria virtual del CEM.