Eva Quesada, autora 'El follet de l'ordre'

Eva Guitart, mestra de l’Escola José Echegaray de Martorell, és l’autora del llibre El follet de l’ordre (Excellence Editorial). Un personatge alegre i trapella que visita la Mar i l’Alba, dues cosines carregades de joguines però una mica desendreçades que es mostren indiferents a l’hora de recollir. Un conte idoni per treballar els valors del joc i l’ordre de manera divertida, agradable i simpàtica amb infants d’entre 3 i 7 anys, tal i com explica l’autora al programa Martorelletres de Ràdio Martorell.

D’on va sorgir la idea d’escriure aquest conte?

Pràcticament de manera espontània, fruit d’una anècdota familiar amb la meva filla i la meva neboda. Les dues es porten només un any de diferència i s’estimen molt, sempre juguen juntes. Un dia que la meva neboda va venir a casa, van deixar-ho tot bastant desendreçat i em vaig enfadar una mica amb les dues. La meva filla va acabar anant a dormir sense endreçar-ho tot i va ser aleshores quan vaig agafar una bossa molt gran i vaig omplir-la amb totes les joguines que no estaven al seu lloc. Vaig guardar la bossa durant tres setmanes i, passat aquest temps, vaig tornar-li la bossa amb una nota que deia que li retornava les joguines, però que a partir d’ara les havien d’endreçar, sinó la propera vegada no li tornaria. No volia que fos una nota antipàtica o que ho interpretessin com un càstig, així que vaig signar la nota com a “El follet de l’ordre”. Les dues van estar uns quants dies amb el personatge al cap i, com vaig veure que funcionava, vaig decidir escriure la història i la vaig enviar a Excellence Editorial, a Caldes de Montbui. De seguida em van respondre que sí i va ser així com vam tirar el projecte endavant.

Aquest conte també tracta el respecte envers les joguines.

El respecte per les joguines és bàsic. Els nens tenen moltes coses i han d’aprendre a valorar-les, ja que tot té un cost. Es troben en una època privilegiada on poder gaudir i tenir accessibilitat a moltes coses i, com a mínim, han de saber que tot això val un esforç.
Un altre dels temes que destaquen és el tema de la música.

La música ha de ser entesa com una eina de transmissió de valors, de reflexions i de pensaments. La peça musical que apareix al conte la vam fer per donar vida i joc a la història, però també funciona per recollir. Són estratègies que, com a mestra, veig molt en Educació Infantil, on tenen diferents cançons per a cada activitat. Aprofito també per donar-li les gràcies al Guillem de l’Escola José Echegaray, ja que pràcticament tota la feina de la peça musical és seva. Jo li vaig proposar un pentagrama amb una tornada concreta, però va ser ell qui va fer tota la música i la va remasteritzar.

Una de les altres coses que poses sobre la taula és la necessitat de saber compartir joguines.

Aquest tema també va molt amb l’edat. Enter els 3 i 4 anys és l’edat de pensar que tot és meu i és quan s’ha d’aprendre a compartir. Sota el meu criteri, compartint t’ho passes millor. És diferent jugar tu sol que fer-ho amb el teu cosí o la teva germana.

L’últim tema és potser el més important, la necessitat de posar ordre a les nostres coses. L’ordre és molt important en la nostra vida?

Penso que sí. És una manera de tenir-ho tot més controlat i dona una certa sensació de pau i tranquil·litat el saber que tens totes les coses en el seu lloc corresponent. De fet, estem pensant a fer un llibre vinculat al tema de l’ordre i d’endreçar amb les emocions positives que provoca. En canvi, amb el desordre et sents més nerviós, fins i tot enfadat…

I a més, amb les il·lustracions de l’Esther Quesada.

I tant! Vull donar-li les gràcies pel treball tan excel·lent que ha fet. Ens va presentar la Mariona Auton, qui va ser com el detonant per poder començar aquest projecte. Finalment, hem fet molt bon equip totes juntes.

És la segona edició ja, oi?

Sí, i això que ha sortit fa només una setmana. En general hem tingut molt bones ressenyes, la gent s’ha portat molt bé amb els seus comentaris i ens han convidat a diversos llocs per fer presentacions del llibre. L’hem fet amb molta il·lusió i estem molt contents del ressò que està tenint.