Explosió de música cubana amb el Grupo Compay Segundo, aquest divendres al pont del Diable

1179
PAS 2019. Grupo Compay Segundo
PAS 2019. Grupo Compay Segundo

La música de Máximo Francisco Repilado Muñoz (Company Segundo), artista de renom internacional i patriarca dels soneros, és tan viva com sempre gràcies al treball entusiasta de la formació que durant dècades ha girat pel món. Dirigida en l’actualitat pel seu fill, Salvador Repilado, qui ha concedit aquesta entrevista a Ràdio Martorell, són els actuals ambaixadors de la música tradicional cubana, arrelats en la tradició. Aquest grup interpreta Macusa, Sabroso, Las flores de la vida i, per descomptat, Chan Chan, tema del documental Buena Vista Social Club gràcies al qual, el 1997, el món es va rendir al seu so. Aquest divendres, 19 de juliol, pujaran a l’escenari del PAS, a les 22.30h.

Salvador, parli’ns dels orígens del Grupo Compay Segundo?

El va fundar Compay Segundo als anys 40. Des d’aleshores, sempre ha tingut una sonoritat característica i ha cultivat la música tradicional cubana en tots els seus aspectes. Hem fet cançons emblemàtiques, que han marcat moments en la història de la música de Cuba. Ens sentim molt orgullosos d’aquests èxits aconseguits.

Encara mantenen aquell so original.

Sí, és una agrupació que combina la guitarra i l’harmònic, la guitarra que Compay va crear i va tocar, amb un trio de clarinets. La barreja de sons és molt especial. És la formula que ens funciona i que ens ha reportat èxits rellevants dins i fora del país, justament per aquesta sonoritat.

Quin repertori ens han preparat?

Les cançons que més ens demanen és Macusa, tema que Compay va fer a la dècada dels 50 i va dedicar a la seva primera nòvia. És una cançó molt cubana, molt costumista i tradicional. També ens demanen molt Sabroso, Chan Chan i cançons de Buena Vista Social Club.

Com els hi està anant la gira?

Hem estat pel sud de França i hem tingut una molt bona acollida. Anteriorment, hem participat en un festival a Napa Valley (Baixa Califòrnia), on també hem tingut una molt bona acceptació. A més, aquest any hem fet un recorregut pel nostre país. Estem girant amb el disc Son con pasión, que és molt representatiu i té una dinàmica molt especial. Ara fa dos anys que no venim a Barcelona i esperem que ens rebin amb molta simpatia.

Creu que la música cubana té bona acceptació a Europa?

Crec que està ben valorada. Està tornant la sensació de la música cubana, però en termes més originals. Una música més ecològica, no contaminada per tanta màquina. Crec que aquesta és la música que està aconseguint més èxits, actualment. Hi ha públic per a tot, però penso que s’està tornant a la música elaborada de forma més senzilla i natural.

Com definiria la figura del seu pare Compay Segundo?

Es pot parlar molt d’ell. Era una persona que va transitar per manifestacions destacades de la música cubana. El clímax com a fenomen mediàtic va ser l’últim disc que va fer amb Buena Vista Social Club, però ell en va ser l’ànima, amb cançons pròpies o d’altres autors cantades per ell. Un fenomen que mai no s’havia vist en la història de la música cubana en general. Va ser un músic molt destacat i un element integrador de tots els timbres de la música cubana.