‘Familias también’ denuncia les desigualtats de les famílies homoparentals a l’hora de tenir un fill

785
Presentació 'Famílias también'
Presentació 'Famílias también'

Aquest dimecres s’ha presentat a la sala polivalent de la Biblioteca Martorell el llibre Familias también: Diversidad familiar, familias homoparentales. Una desena de famílies LGTBQ expliquen les dificultats i procediments que s’han trobat a l’hora de crear una família. La presentació ha anat a càrrec de Josep Gironell i Xavi Bielsa, matrimoni que narra l’experiència d’adopció del seu fill.

La idea d’escriure Familias También va sorgir de l’Associació de Famílies Lesbianes i Gais (FLG), organització de la qual Gironell i Bielsa en són part, degut a la necessitat que el seu fill “pogués tenir referències de famílies homoparentals que no trobava en el seu dia a dia, més enllà de la seva pròpia”, ha dit Josep Gironell, qui ha explicat que una de les idees principals que volien inculcar al seu fill és que “l’amor no té sexe ni rols definits, malgrat la societat funcioni en un binomi”.

Josep Gironell, pare d'una família homoparental

La particularitat principal d’aquest recull d’històries es basa en el fet que cap dels autors dels diferents relats es dedica professionalment a l’escriptura. Les històries, a més, es van escriure per separat, amb total llibertat de contingut i forma per als autors. El resultat final ofereix una desena d’experiències explicades en primera persona, de forma novel·lada, metafòricament o en tercera persona. Totes, però, amb la proximitat com a denominador comú.

Josep Gironell, pare d'una família homoparental

Degut a aquesta naturalitat en els relats, al llibre destaquen l’emoció i els sentiments a través d’unes històries que “busquen l’acceptació i el respecte de la societat”, ha subratllat. Més enllà d’explicar relats de vida personals, es tracta de “conscienciar la societat de les dificultats i desigualtats que pateixen les persones i famílies LGTBQ quan decideixen formar una família”. “Comparativament les parelles o famílies heterosexuals han d’esperar un temps molt menor que les altres. En el nostre cas, vam trigar dotze anys i vam passar per tres processos d’adopció diferents” ha lamentat.