Ferrocarrils adaptarà l’Espai de la Via Mètrica per acollir visites del Tren de l’Ensenyament

565
Foto: Espai Via Mètrica

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha licitat les obres per adaptar el centre de preservació de vehicles històrics de la línia Llobregat-Anoia d’FGC, anomenat Espai de la Via Mètrica, amb l’objectiu de promoure i acollir visites d’escolars en el marc del programa del Tren de l’Ensenyament. D’aquesta manera, l’actuació completarà el projecte concebut originalment i permetrà a aquesta nau de vehicles històrics assolir el màxim potencial com a espai pedagògic així com fer-lo més accessible.

Tal com destaca el president de Ferrocarrils, Toni Segarra i Barreto, “la millora d’aquest espai ens permetrà incorporar-lo, durant el curs vinent, dins del programa d’activitats del Tren de l’Ensenyament, una iniciativa amb la qual transmetem als escolars la importància del tren com a mitjà de transport públic i els inculquem des de ben menuts els valors del tren i del transport públic. Per tant, serà una excel·lent eina per promoure la pedagogia i l’educació al voltant del ferrocarril”.

Les obres consistiran en la construcció d’un altell a tres metres d’alçada a l’interior de la nau que permetrà ampliar-ne la superfície útil 177 m2 i oferir una millor experiència a les persones visitants, que podran veure els vehicles des d’una alçada superior així com visitar exposicions ubicades al mateix altell. Per garantir-ne l’accessibilitat, s’instal·laran dues escales i una rampa per accedir-hi. L’actuació també contempla la urbanització dels espais exteriors adscrits a l’edifici. Concretament, es prolongarà el paviment d’accés a la nau i s’equiparà una petita zona de pícnic per a les visites escolars.

Els treballs, amb un termini d’execució de 17 setmanes, han sortit a licitació per un import de 329.000 euros (abans d’IVA) i està previst que comencin el segon trimestre d’aquest any.

L’Espai de la Via Mètrica, situat al costat de l’estació de Martorell Central, acull una vintena de locomotores, cotxes i vagons que van donar servei a la línia Llobregat-Anoia al llarg del segle XX, tant de viatgers com de mercaderies, i que són testimoni de l’evolució del transport ferroviari de Catalunya.

Els vehicles que s’hi preserven estan catalogats com a patrimoni històric i han estat restaurats per Ferrocarrils. L’Espai de la Via Mètrica es pot visitar gratuïtament amb reserva prèvia. Es pot tramitar a través de la web de Patrimoni d’FGC.

Foto: Espai Via Mètrica