Fonollosa, amfitrió de la jornada PIMEC per reclamar perfils industrials qualificats

1196
Sessió de PIMEC sobre l'FP Dual. Xavier Fonollosa

La PIMEC del Baix Llobregat–L’Hospitalet ha posat de relleu aquesta tarda la necessitat de disposar de perfils industrials qualificats, davant el fet que el 60% de les pimes del sector tenen dificultats per cobrir llocs de treball. Ha estat en el marc de l’acte ‘L’FP Dual: Vital per seguir creixent’, que posava en valor aquesta formació compartida entre professorat i empreses. L’acte s’ha celebrat al Centre de Formació Professional de l’Automoció (CFPA) i hi ha intervingut, com a amfitrió, l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, acompanyat de la regidora de Promoció Econòmica, Rosa Cadenas.

“Hi ha estudis que indiquen que som un dels països amb un nivell d’atur més alt d’Europa i amb un percentatge més petit d’operaris qualificats. Tenim molts llicenciats universitaris, un gran nombre de personal no qualificat i un nombre molt petit de personal qualificat”. Així exposava l’alcalde les carències actuals i la disfunció entre la formació acadèmica i el mercat laboral, i en aquesta línia ha exposat que “la formació professional al nostre país és la història d’un fracàs col·lectiu”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Fonollosa ha donat la benvinguda als assistents al municipi des d’un centre “que fa set anys que es va crear i que era una idea fantàstica. Però han passat set anys i aquí no hi ha un CFPA”. La raó, segons apuntava, “han estat les misèries internes de les administracions i del país” i ha demanat “que la classe política posi fil a l’agulla. Cal que l’administració posi les eines”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

L’esdeveniment, conduit per Victor Bottini, economista, periodista i expert en Comunicació Corporativa de PIMEC, ha comptat amb les intervencions del president de PIMEC al territori, Joan Soler, i de Juan José Torres, director general del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC).

Soler s’ha qüestionat “si l’oferta formativa s’ajusta a les necessitats de les empreses” i ha exposat que “en un context de digitalització i d’avenç tecnològic com l’actual, la formació dual és clau. Sense ella, no serà possible avançar”.

Joan Soler, president de PIMEC Baix Llobregat-l'Hospitalet

De la seva banda, Torres ha destacat que “des del SOC estem posant el focus en la formació professional dual, perquè és la palanca més potent de promoció personal, que vincula les persones amb el mercat laboral i amb la productivitat”.

Juan José Torres, director general del SOC

L’acte ha continuat amb la intervenció d’altres ponents, com ara Sílvia Miró, directora de l’Àrea de Treball de PIMEC, qui ha presentat un estudi que posa de manifest que els llocs de treball amb major dificultat de cobertura corresponen a posicions de nivell de formació professional, relacionades especialment amb les famílies professionals d’instal·lació i de manteniment d’electricitat i electrònica i fabricació mecànica.

A més, ha constatat que les empreses del Baix Llobregat “consideren que les noves competències que necessitarà el seu sector a mitjà termini corresponen principalment a competències tècniques i digitals”, d’altra banda, que 8 de cada 10 pimes industrials del territori considera que la transformació digital repercutirà molt o força en les necessitats de formació del seu sector. Així mateix, ha explicat que el que més troben a faltar les empreses respecte als serveis de formació és formació ajustada a les seves necessitats (un 50%) i una major oferta d’aquesta (un 45%). Per això, veu fonamental “millorar l’orientació, informant millor sobre les professions que requereixen una FP” i ha defensat una formació actualitzada a les noves competències i ampliada a més sectors.

L’esdeveniment ha comptat també amb les ponències de Juan José Torres, Eduard Rivas, vicepresident primer del Consell Comarcal del Baix Llobregat i alcalde d’Esparreguera, José A. Andrés, subdirector general de Programes i Projectes del Departament d’Educació, i Miquel Carrión, subdirector d’Ocupació Juvenil i Qualificació Professional del SOC. A continuació, s’ha produït una taula d’experiències amb les participacions de: Sylvia Calvo, CEO de Sylvia Calvo Bcn, Oscar Álvarez, CEO de Click-it i vicepresident de la Comissió de PIMEC Baix Llobregat-L´Hospitalet, Francisco Rodríguez, de Loxam Hune, i Antonio Agüera, CEO de ViServeis.

La cloenda, ha anat a càrrec del secretari general de PIMEC, Josep Ginesta, del president de l’Agència FPCat, Fabián Mohedano, i del doctor en enginyeria industrial, catedràtic emèrit i membre del Consell Territorial de PIMEC Baix Llobregat, Josep M. Servent. Finalment, l’acte ha conclòs amb un networking i una visita guiada al Centre de Formació Professional de l’Automoció de Martorell.