Fonollosa assisteix a l’acte ‘Ajuntaments i Diputació. L’aliança guanyadora’

1522
‘Ajuntaments i Diputació. L'aliança guanyadora’

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha participat aquest dimarts a la jornada ‘Ajuntaments i Diputació. L’aliança guanyadora’. Durant la jornada, que ha tingut lloc a l’Escola Industrial de Barcelona, s’ha fet balanç dels tres primers anys de mandat i s’ha reflexionat sobre els reptes que marcaran l’acció dels governs locals els pròxims mesos.

Davant dels més de 150 alcaldes que han participat, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha explicat que l’aliança que uneix la corporació amb els ajuntaments és “una aliança guanyadora; una aliança en què hi guanyen els pobles i les ciutats, una aliança en què hi guanyen les ciutadanes i els ciutadans de la província de Barcelona”.

Durant el seu discurs, Marín ha assegurat que “l’aliança és imparable i guanyadora”, sense oblidar que “és una aliança vital perquè els ajuntaments tirin endavant”, per tal de poder “atendre les demandes de la ciutadania i dels nostres pobles i ciutats”.

Marín ha destacat que “després d’anys de baix endeutament, l’any passat vam aconseguir reduir-lo a zero”, fet que ha permès “finançar programes extraordinaris de suport als ajuntaments o fer bestretes als ajuntaments a compte de la recaptació des de gener de cada any”, així com “donar un massiu suport d’urgència als ajuntaments en el pic de la crisi sanitària”.

L’acte ha servit, com ha detallat Núria Marín, per evidenciar “que si les diputacions compleixen enguany dos-cents anys és perquè estan íntimament lligades al concepte de democràcia; un concepte que al nostre país arrenca de la Constitució de Cadis i que beu de la tradició liberal i progressista, la que ha fet més per les persones en els dos segles passats”.

El pressupost més elevat de la història

La diputada adjunta de Presidència i delegada per a les Relacions Internacionals, Pilar Díaz, ha recordat que “el pressupost de 2022 no solament és el més elevat de la nostra història, amb 1.060 milions d’euros, sinó que més del 70% d’aquest pressupost el destinem a prestar suport directe als governs locals”.

Aliança pels pobles i ciutats

La vicepresidenta quarta i diputada de Polítiques de Participació, Agenda 2030 i ODS, Núria Parlon, ha remarcat la importància d’implantar els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 a tots els municipis de la província assegurant que “si tenim un creixement econòmic que no és sostenible, això afecta a la qualitat de vida immediata i de futur”.

D’altra banda, el diputat d’Infraestructures i Espais Naturals, Pere Pons, ha afirmat que “l’equilibri territorial és condició indispensable perquè la prosperitat i el benestar arribin a tothom”.

Aliança per les persones

L’aposta per les persones és un dels eixos que centra la política de la Diputació de Barcelona, i així ha estat, també, durant la pandèmia del coronavirus. Una època on ha prevalgut “la defensa i la garantia dels drets fonaments de les persones, el reforç dels serveis públics que donen resposta a aquests drets i la cobertura de les necessitat més bàsiques”, tal i com ha explicat la diputada d’Igualtat i Sostenibilitat Social, Lluïsa Moret.

En aquests dos darrers anys, l’aliança dels ajuntaments i la Diputació ha estat clau per salvar la cultura. Així ho ha explicat el diputat de Cultura, Joan Carles García Cañizares, on també ha recordat que, durant la pandèmia, que “es va demostrar que la cultura és imprescindible per sobreviure”.

Aliança pel turisme i l’acció climàtica

“Descentralitzar el turisme”. Aquesta és l’aposta que ha explicat la diputada de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç, Eva Menor, en matèria turística ja que «fer-lo sortir de la capital del país» ha estat un objectiu constant i creixent de la Diputació en els últims anys. Durant la seva intervenció també ha posat en valor l’aposta per a la promoció de rutes, fires, museus locals, parcs naturals i espais protegits, i platges netes i amb bandera blava, entre d’altres.

Finalment, el diputat d’Acció Climàtica, Xesco Gomar, ha definit l’aposta per l’acció climàtica per part dels governs i de les societats com un fet que “és vital, urgent i indispensable”, al mateix temps que representa “una suma d’accions”.

Després dels parlaments, el periodista Sergi Mas, conductor de l’acte, ha convidat els alcaldes i alcaldesses assistents a respondre a través dels seus telèfons mòbils la pregunta sobre quina hauria de ser la prioritat de la Diputació en el que queda de mandat. La jornada ha finalitzat amb una petita coreografia de la Jove Companyia de dansa de l’Institut del Teatre IT Dansa.