Fonollosa: “Hem de tornar a enlluernar el món, perquè això va de democràcia i aquesta està en joc”

1617
Ofrena floral fossar Sant Bartomeu
Ofrena floral fossar Sant Bartomeu

L’alcalde Xavier Fonollosa ha remarcat l’excepcionalitat d’aquest Onze de Setembre perquè hi ha persones empresonades i a l’exili. Així mateix, ha arengat la ciutadania a participar dels actes i concentracions, i ha recordat que, independentment dels orígens i ideologies, cal preservar els valors de la democràcia. Ho ha dit aquest vespre a la tradicional ofrena floral al fossar de Sant Bartomeu amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya.

L’equip de govern i una desena d’entitats martorellenques han participat a l’acte institucional lliurant les corones de flors al fossar de Sant Bartomeu en homenatge als qui van lluitar pels drets i llibertats de Catalunya. La Coral Ars Nova ha interpretat la cançó Viatge a Grècia de Lluís Llach i Els Segadors, i els Trabucaires han carregat les salves d’honor.

“Catalunya ha patit aquest darrer any un context de repressió amb persones a la presó i a l’exili, i també de retallada de drets civils i socials, que van costar molt d’assolir i que avui es posen en dubte per la maquinària de l’Estat”, ha dit Fonollosa. “Seguim tossudament alçats reivindicant la democràcia i els drets civils. Dient ben clar que no hi renunciarem, que hi érem, que hi som i que hi serem. Dient ben clar que som una vella nació d’Europa que treballa el seu present i mira el seu futur amb il·lusió. Dient ben clar que aquest poble serà el què els seus ciutadans decideixin”.

Aquesta Diada “se celebra en unes circumstàncies que no ens agraden. Per això, és important que repetim l’èxit aclaparador de les anteriors. Hem de tornar a enlluernar el món, perquè això va de democràcia i és la democràcia la que està en joc. Independentment de la nostra procedència o ideologia, hi ha valors que cal preservar i reivindicar. Fem-ho amb el mateix pacifisme i actitud democràtica de sempre. Defensem la democràcia i la llibertat perquè aquest és el millor llegat que podem deixar a les generacions futures”, ha reblat l’alcalde.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Riera: “Els nostres presos han omplert de dignitat les presons i ara ens toca ser dignes d’ells”

La regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, Míriam Riera, ha recordat que “el 20 de setembre va ser el preludi de l’1 d’octubre on vam tenir unes càrregues policials contra gent que només volia defensar la nostra llibertat d’expressió. El resultat és una pila d’alts càrrecs encausats, persones a l’exili i a la presó. Per això, aquest acte pren una significació especial”. “Hem de ser valents i hem de ser forts. Els nostres presos han omplert de dignitat les presons i ara ens toca a nosaltres ser dignes d’ells”.

Míriam Riera, regidora de Comunicació, Cooperació i Participació

Riera espera que la concentració d’aquest dimarts a Barcelona sigui “pacífica, com sempre ha estat, encara que alguns vulguin escampar el contrari”. La regidora ha remarcat que “continuarem sent gent de pau, sent una societat cohesionada, continuarem sumant totes les opcions des del respecte i la dignitat. Reivindicarem, un cop més, la voluntat de ser un poble més pròsper, més just, digne i lliure”.

La martorellenca Rosa Grau ha estat l’encarregada de llegir el manifest institucional que ha posat l’accent en “la lluita permanent, des de la pluralitat, per salvar la nostra llibertat i les nostres institucions”. Grau ha demanat “poder i legitimitat” per “deixar de ser instituïts per lleis estrangeres”, i ha subratllat la “vibració màgica” que es genera cada Onze de Setembre als carrers per exigir la llibertat del poble.

Rosa Grau, manifest institucional

Maria Esteban, membre d’Òmnium Cultural, ha llegit la carta que el president de l’entitat Jordi Cuixart ha fet arribar als seus socis amb motiu de la Diada. A la missiva, Cuixart ha explicat que Catalunya “ha rebut més d’un milió de nous conciutadans” aquests darrers anys, amb qui “hem après a continuar essent aquesta societat oberta, diversa i inclusiva que reconeix el fet migratori com un tret identitari’. Per aquest motiu, Òmnium “manté la vocació històrica d’enfortir el sentiment de pertinença col·lectiva, que és la base per avançar amb grans consensos com un sol poble”. Cuixart diu que no cauran “mai en el parany dels qui usen la propaganda per a atiar la divisió i crear un fals relat de fractura”.

Maria Esteban, carta Jordi Cuixart