Fonollosa: "L’arribada del tren va ser una revolució per l’economia i la vida de la gent"

896

El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Martorell, Xavier Fonollosa, va descobrir una placa commemorativa dels 150 anys de la línia ferroviària Tarragona-Martorell després de l’arribada d’un tren procedent de Tarragona. En una jornada festiva, Fonollosa va destacar la posada en marxa del ferrocarril en l’inici de la revolució industrial. L’activitat la van promoure onze entitats que treballen per recuperar el patrimoni ferroviari, entre les quals hi ha l’associació dels Amics del Ferrocarril de Martorell.

Fonollosa va explicar que “commemorar aquest trajecte Tarragona-Martorell és una fita important perquè l’arribada del ferrocarril va ser l’inici de la revolució industrial a casa nostra i aquest fet va suposar que la vida de la gent ja no seria mai com abans. El ferrocarril va ser una revolució per a l’economia i la vida de les persones i a Martorell, que som molt pioners en les infraestructures, com diu el nostre alcalde, van construir el nostre poble al mig del camí”.

El primer tinent d’alcalde va agrair la feina feta per la comissió organitzadora de la commemoració dels 150 anys de la línia ferroviària Tarragona-Martorell i, especialment, a l’associació dels Amics del Ferrocarril de Martorell. En l’acte, a Fonollosa el van acompanyar les regidores Mercè Morera i Cristina Dalmau i el regidor Josep Casasayas.

Jornada festiva

Els participants van sortir en tren de Tarragona amb aturades a Altafulla, Torredembarra, Sant Vicenç de Calders, el Vendrell, l’Arboç, els Monjos, Vilafranca del Penedès, la Granada, Lavern-Subirats, Sant Sadurní d’Anoia i Gelida, abans d’arribar a Martorell, al vespre. Al pas per l’estació de Renfe de Martorell, la comitiva va ser rebuda per les autoritats locals i membres de l’associació dels Amics del Ferrocarril. L’acte va acabar amb la interpretació d’una peça musical composta pel músic Carles Sanz.

Aquest dimecres 22 d’abril, a les 18.30h, es presentarà el llibre 150 anys del ferrocarril de Tarragona a Martorell (1865-2015),dins els actes de la Fira del Llibre al Centre Cultural. Joan Montserrat, de la comissió organitzadora dels actes de commemoració, va explicar que “l’arribada del tren de Tarragona a Martorell va passar desapercebuda per a tothom. No es va fer cap festa de benvinguda, no se n’hi va fer ni cas i no s’ha trobat cap referència en els arxius. I això és el que s’explica en el llibre que presentarem aquesta setmana a Martorell”.

A l’acte hi seran presents Lluís Brullàs, cel Centre d’Estudis d’Altafulla, Vicenç Cabré, dels Amics de la Història del Vendrell, Nativitat Castejón, de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, i Lluís Català, del Centre d’Estudis Sinibald de Mas de Torredembarra.