Gelonch explora per què no ens van arribar les idees de la Revolució Francesa

707
Presentació 'Napoleó, la Revolució i els catalans' d'Antoni Gelonch

Amb motiu del bicentenari de la mort de Napoleó, que commemorem aquest any, la Biblioteca Martorell ha acollit aquest dimarts la presentació del llibre Napoleó, la Revolució i els catalans (Viena Edicions, 2021) escrit per Antoni Gelonch. L’obra explora per què no van arribar prou aquí les idees de la Revolució Francesa, per què es va produir un tancament de files i per què la mala gestió dels fets va comportar misèria, guerra i absolutisme al llarg del segle XIX. Gelonch ha estat acompanyat per l’alcalde Xavier Fonollosa i l’escriptor Josep Maria Calaf.

Gelonch ha assegurat que les idees de la Revolució Francesa no van arribar a Catalunya “perquè es va fer un silenci còmplice pel qual la població no sabia dels esdeveniment que passaven al país veí”. A més, “milers de capellans i nobles que van entrar a Catalunya fugint de la Revolució en feien propaganda en contra. L’església i la noblesa incitaven als pagesos a oposar-s’hi”.

“Quan algú et vol portar la llibertat o la Il·lustració amb canons i exèrcits, normalment ho reps malament. En tot cas, és el poble qui vol guanyar-se aquesta llibertat. A més, veníem d’una tradició de confrontació durant segles amb els francesos que, més aviat, sempre ens havien deixat penjats al llarg de la història”, a la Guerra Civil Catalana, a la Guerra dels Segadors i a la Guerra de Successió. “La invasió napoleònica acaba produint un bumerang que és el retorn de l’absolutisme de Ferran VII”, ha explicat.

Antoni Gelonch, autor

Les revolucions “es produeixen quan existeixen unes determinades condicions. Les idees necessiten un temps llarg de fermentació i de calar en el conjunt de la societat. Les coses no venen donades, la llibertat s’ha de guanyar. I la llibertat vol dir ser responsables, tenir compromís i arguments per acabar amb determinades institucions i maneres d’entendre la societat”.

Antoni Gelonch, autor

Aquest és el segon llibre d’una trilogia que Gelonch va iniciar amb Luter i que culminarà parlant de llibertat i justícia amb Camus i Sartre. Amb aquesta trilogia l’autor vol “demostrar la tesi que els catalans no hem fet mai els debats quan tocava fer-los. No vam fer el debat de la reforma protestant de Luter, ni el de la fi de l’antic règim i l’eclosió revolucionària que suposa Napoleó. Evidentment, sota el franquisme tampoc no vam poder fer el debat entre la llibertat i la justícia que suposa Camus i Sartre. Quan no fas els debats quan toca, acabes sent una societat poc tolerant, i la societat catalana és poc tolerant”.

Antoni Gelonch, autor

Per l’autor, “som una societat poc acostumada al debat perquè no l’hem fet mai. Tampoc s’ensenya debat a les escoles com passa a França, on per superar el Batxillerat has de fer la prova del Gran Oral i defensar un tema escoltant, argumentant i parlant. Aquest dèficit el tenim al nostre sistema educatiu, polític i de relació social”.

Antoni Gelonch Viladegut (Lleida, 1956) és advocat i farmacèutic. Format a les universitats de Barcelona, Grenoble i Harvard. Ha treballat a l’administració pública i en diverses empreses multinacionals. És el creador i director de la Col·lecció Gelonch Viladegut, actualment dipositada al Museu de Lleida, i formada per més de 1.000 gravats i llibres d’art que reuneix part de l’obra d’autors com Durer, Rembrandt, Goya, Picasso, Dalí, Miró, Lichtenstein o Chillida. És acadèmic d’honor de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi; president dels cercles del MUHBA i del Museu Frederic Marès. És autor de diverses obres.