‘Paraula de jueu’ apuntala un pont d’entesa entre comunitats no volgut per les elits

971

L’escriptor i periodista Martí Gironell ha presentat aquest dimarts al Canal YouTube de l’Ajuntament de Martorell la seva darrera novel·la, Paraula de jueu (Columna). L’obra descriu, a partir d’un fet històric com la reconstrucció d’un pont, la convivència de les comunitats jueva i cristiana al Besalú del segle XIV.

Paraula de jueu és la continuació, tretze anys més tard, de l’exitosa El pont dels jueus -la novel·la històrica en català més venuda, amb més de 100.000 exemplars-. Alhora, és la dotzena creació literària d’aquest llicenciat en Periodisme i Filologia Anglesa, des que es va estrenar l’any 2005 amb La ciutat dels somriures (Cossetània). Més recentment, l’autor garrotxí va aconseguir el 38è Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull 2018.

L’obra parteix del moment en el que les autoritats demanen a Pere Baró la reconstrucció del pont aixecat 300 anys enrere, i que havia anat a terra per una riuada. “Un pont que havia de ser d’entesa de les dues comunitats que hi convivien, la cristiana i la jueva”, però que no serà possible per la intervenció “de les elits de l’època: la cort i l’església”.

Martí Gironell

Tot comença a capgirar-se arran de l’edicte publicat pel Sant Pare Innocenci II, en el que “intenta esborrar de la capa de la terra els jueus”. El desprestigi d’aquesta comunitat comença a estendre’s arreu “de manera similar a les actuals fake news: a partir de generar dubtes entre una ciutadania sense la capacitat de contrastar les informacions, que plovien des de la paraula sagrada i els documents amb segell reial. I el missatge calava”.

Martí Gironell

Un dels grans objectius de la novel·la és “portar el lector de bracet cap a aquella època, per a que vegi com vivien els personatges, i fer-ho versemblant”. No només aportant una feina de documentació, sinó també a través d’uns personatges “que poden ser com nosaltres”, diu l’autor. Protagonistes com el Kim i l’Esther, que centren la narració.

Martí Gironell

Un relat en el que no hi falten referències al menjar: “Sempre he cregut molt en la gastronomia com a instrument per transportar els lectors cap a aquella època, per a que coneguin les costums i la societat”, diu Gironell. I tampoc hi falta el pont de Besalú, començat a reconstruir l’any 1337. “La gràcia és veure com el reconstrueixen, i els poders sobre les seves pedres”.

Martí Gironell

A la presentació hi ha participat el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Martorell, Andreu González, la professora Pilar Urballa com a presentadora i la tècnica de la Biblioteca Josefina Canals en la conducció de l’esdeveniment.