Habilitat al Muxart un espai per aportar informació de comerços antics al projecte ‘Darrere el taulell’

286
'Espai Fent Memòria' al Muxart Espai d'Art

La planta baixa del Muxart Espai d’Art i Creació Contemporanis acull, fins al 12 de gener de 2025, un punt de participació del projecte de memòria històrica ‘Darrere el taulell’. Les tres sales d’aquesta part de l’equipament cultural s’han rebatejat per l’ocasió com a ‘l’Espai Fent Memòria’, i s’hi han instal·lat unes taules amb mapes dels barris antics, on s’hi pot ubicar i aportar informació sobre establiments i comerços antics.

A través de l”Espai Fent Memòria’, Museus de Martorell convida la gent a identificar comerços i botigues emblemàtiques que hagin existit a Martorell. Una proposta que interpel·la “tant la gent que ha treballat darrere un taulell com la que no”, comenta l’educadora de Museus de Martorell i responsable del projecte Gemma Jiménez.

Per això, al llarg de les tres sales “hem col·locat sis grans taules amb els mapes dels barris més antics de Martorell, referits a La Vila, Can Carreres, el Pla, Can Bros, Buenos Aires i el Camí Fondo”. Al seu costat s’hi situen ” unes tauletes rodones amb post-its, material per escriure i unes targetes que podran emplenar i entregar, per ajudar-nos a ampliar la informació sobre aquells establiments que recordin”.

Reproductor d'àudio
Gemma Jiménez, educadora de Museus de Martorell

L’horari d’obertura de l’espai serà “els dijous i divendres de 17.00 a 20.00h, i els dissabtes i diumenges de 10:30 a 14.00h. Romandrà tancat els dies 25 i 26 de desembre i 1 i 6 de gener”. Jiménez destaca que s’hi podrà accedir “de manera lliure i sense concertació prèvia”.

Reproductor d'àudio
Gemma Jiménez, educadora de Museus de Martorell

‘Darrere el taulell’ és un projecte de divulgació del patrimoni històric que fomenta la memòria popular i el teixit social, i que impulsa Museus de Martorell. Pretén crear un arxiu de memòria local, col·lectiva i popular a partir de fotografies, documents, objectes, records i experiències que aportin ciutadania, organitzacions i entitats a un fons documental, sobre la temàtica del comerç.

Es va posar en marxa a l’octubre i es preveu que tingui un any de durada. Després de fer-ne difusió als mitjans de comunicació i a les xarxes, s’ha iniciat una segona fase de trobades periòdiques amb veïnat, associacions i entitats. La finalitat és aportar documentació i compartir històries, anècdotes o records vinculats a les fotografies i documents aportats, informació que passarà a formar part de l’arxiu del projecte com a memòria oral.

Jiménez detalla que “la primera de les trobades se celebrarà el 23 de gener a La Vila, i seguiran el 6 de febrer a Can Carreres i Can Bros; el 6 de març al Pla; el 8 de maig a Buenos Aires i el Camí Fondo i el 13 de juny farem un recull que aglutini els comerços de Martorell recuperats en les sessions anteriors”.

Reproductor d'àudio
Gemma Jiménez, educadora de Museus de Martorell

Jiménez convida a participar-hi “a tothom qui desitgi col·laborar en la identificació d’aquests establiments, compartir una estona, fer el mapeig i reescriure la història”.

Reproductor d'àudio
Gemma Jiménez, educadora de Museus de Martorell

La tercera i darrera fase del projecte arribarà “a l’octubre de 2025, coincidint amb les noves Jornades Europees del Patrimoni, per divulgar la història local i confeccionar una exposició, publicacions, crear un itinerari urbà per a conèixer la història local i fer algun taller de memòria”.

Des de Museus de Martorell es recorda que per aportar documents, fotografies o objectes es pot contactar trucant al 93 774 22 23 o enviar un mail a museus@martorell.cat.