Herrero: “Los Manolos fem rumba catalana, molt més que música d’estiu per divertir-se”

910
Los Manolos

Fa quasi 32 anys que Los Manolos va començar a emetre les primeres notes musicals com a grup. Van ser Xavi Calero, Josep Gómez, Ramón Grau, Andreu Hernández, Joan i Rogeli Herrero, Carles Lordan, Jose L. Muñoz, Toni Pelegrín i Rafa Soriano. Deu amics amb una afició comuna: la rumba catalana, i un desig, promocionar-la i adaptar-la als temps, alhora que fer-ho passar bé a la gent.

I així serà el punt i final a la Festa Major de Martorell 2021. Dilluns 16 d’agost, a les 22.30h, Los Manolos actuarà a l’escenari del carrer de Josep Vilar. El preu de l’entrada és de 3 euros, però aquests diners seran retornats a qui hagi reservat entrada si assisteix a l’esdeveniment, una mesura que pretén evitar seients buits de darrera hora. Les entrades es poden adquirir al web Entrades.martorell.cat.

Abans, parlem amb el vocalista de Los Manolos, Joan Herrero, sobre el que ens oferiran dilluns dins la Festa Major de Martorell.

Joan, què ens proposareu, aquest dilluns?

El que proposem a tots els concerts de Los Manolos, fer passar-ho bé i que la gent gaudeixi i balli. És el que hem fet sempre, el que fem i el que ens agrada.

I sent sobretot molt fidels al vostre ADN rumbero?

Nosaltres som rumberos catalans. Sempre ho hem sigut per influència del barri de Barcelona d’on som, Hostafrancs, on hi ha un col·lectiu important de gitanos catalans, a l’igual que passa al barri de Gràcia o al carrer de la Cera del barri de Sant Antoni.

Una herència que es palpa a la vostra música…

I tant, que es nota! Tot i que evidentment la música, igual que passa en tots els altres estils, evoluciona. No podem dir que fem rumba catalana pura dels anys 50 o 60, perquè la música sempre té evolució, però sí que és l’essència bàsica de Los Manolos.

Com ha anat evolucionant la vostra música, al llarg del temps, tenint en compte que porteu ja més de tres dècades? Com l’heu adaptada o modelada?

Hi ha cançons en les que hem inclòs sons de guitarra elèctrica i hem introduït dins del nostre estil influències del pop i del rock, però la base i l’essència sempre ha sigut la rumba catalana, de tota la vida.

Los Manolos

Ara veniu a Martorell per Festa Major. Estàs d’acord amb la idea d’etiquetar-vos com a un grup festiu, de música desenfadada i estiuenca, molt de festes majors?

Sí que és veritat que la nostra és una música que s’ha associat a passar-s’ho bé i gaudir i a l’estiu, però som alguna cosa més. Els que ens dediquem a això reivindiquem que la rumba catalana és un estil propi, autòcton de casa nostra igual que ho són les havaneres o les sardanes, de la mateixa manera que el pop és d’Anglaterra i el rock dels Estats Units. I respecte al fet d’associar la música amb passar-s’ho bé i l’estiu…si i no! Et diré que fins i tot hem fet actuacions en un 31 de desembre i quan han sonat els nostres temes les pistes de ball s’han tornat a omplir. Per tant, no estic d’acord amb que la nostra música és per a l’estiu i festa major, és per a tot l’any. Aquest és el nostre estil i esdevé una lluita constant que la gent ho vagi assimiliant.

Ara que tot just acabem de deixar enrere uns Jocs Olímpics, hem de preguntar-te per una imatge que se’ns va quedar gravada a la retina: la vostra participació a la cerimònia de clausura dels Jocs Olímpics de Barcelona 92. Vint-i-nou anys després, com ho recordes?

Amb molta il·lusió i amb molta emoció. Des de l’organització dels Jocs es va pensar que quin millor colofó que tancar els jocs amb música autòctona de casa, a través de tres generacions: Peret, els germans Amaya i nosaltres. Ho recordem amb molta estima i d’il·lusió, i ens va fer sentir persones privilegiades, de tocar en una cloenda olímpica amb tot el món veient-nos via satèl·lit…És indescriptible. Són coses que sempre es portaran a la memòria i que mai s’oblidaran.

Tornem al futur més immediat: el vostre concert a Martorell

Segurament ja sabeu que hi havíem de ser l’any passat, però per culpa de la pandèmia es va haver d’ajornar el nostre concert. Tenim moltes ganes de fer que us ho passeu molt i molt bé.