Salut ha engegat la campanya de vacunació contra la grip i la COVID-19. L’objectiu és protegir i immunitzar al màxim la ciutadania davant els virus respiratoris que augmenten la seva circulació, especialment a la tardor i l’hivern, per evitar l’increment de patologies immunoprevenibles.
Enguany, es pretén assolir una cobertura del 75% per a les persones a partir dels 60 anys, les que tenen condicions de risc i el personal sanitari, assolir una cobertura del 60% en les dones embarassades i augmentar la cobertura en els infants.
A Catalunya, la vacunació cada any evita més de 34.000 casos de malalties i les seves complicacions de salut. La regidora de Salut de l’Ajuntament de Martorell, Soledad Rosende, indica que “la vacunació evita la forma més greu de la malaltia i possibles ingressos hospitalaris en els col·lectius més vulnerables”. “En el cas dels infants, també evitem els casos més greus de la malaltia i la possible transmissió en aquelles persones que tenen un risc més elevat”.
Reproductor d'àudioSoledad Rosende, regidora de Salut
El dia 23 de setembre es va iniciar la primera fase de la vacunació dirigida a les persones que viuen en residències, persones de 80 anys o més i les dones embarassades. En aquesta primera fase, també s’ha prioritzat la vacunació en aquelles persones que reben atenció domiciliària. La temporada 2023-24, les cobertures vacunals en les persones que viuen en residències van ser del 83,5% per a la grip i 79,4% per a la COVID.
Des d’aquest passat dilluns, 14 d’octubre, s’ha iniciat la vacunació de la resta de persones incloses en les recomanacions, “com són les persones de 60 anys i més, les persones amb condicions de risc (entre elles els problemes de salut crònics i l’obesitat), les persones amb immunosupressió, o els professionals sanitaris i sociosanitaris i altres serveis essencials i crítics”, detalla Rosende. I enguany, tal com ja es va realitzar la temporada anterior, es recomana la vacunació contra la grip per al col·lectiu dels infants d’entre 6 i 59 mesos d’edat i les persones fumadores.
Reproductor d'àudioSoledad Rosende, regidora de Salut
Pel que fa a la vacunació en infants de 6 a 59 mesos, cal tenir en compte que aquest grup d’edat és un dels que més pateix la infecció. La vacuna permetrà protegir precoçment els infants de contraure la malaltia o que la malaltia sigui greu. L’OMS i el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties (ECDC) recomanen aquesta vacunació anual a la població infantil i dotze països europeus ja l’han introduït.
Pel que fa a la vacunació contra la COVID-19, d’acord amb la situació epidemiològica i la immunitat adquirida per la població, la vacunació anual se centra en persones d’alt risc de patir complicacions i altres grups com els professionals sanitaris i sociosanitaris que atenen aquestes persones vulnerables, i no es justifica per ara la vacunació contra la COVID-19 en persones no incloses en aquests col·lectius.
Seguint les recomanacions que realitza l’OMS, per a la vacunació de la ciutadania contra la grip es disposa de vacunes tetravalents, i trivalents per a la població infantil de 24 a 59 mesos. Pel que fa a les vacunes contra la COVID-19, seran monovalents adaptades per fer front a la variant JN.1 principalment.
Per a aquesta campanya de vacunació s’han adquirit un total d’1.768.000 dosis de vacunes contra la grip, que constitueixen 53.000 dosis addicionals respecte a la campanya de vacunació de 2023-2024 (1.715.000) i 163.200 dosis més que per a la campanya de 2022-2023 (1.604.800).
Com a novetat, per a aquesta temporada, s’han adquirit dosis de vacuna atenuada intranasal per als infants d’entre 24 i 59 mesos (segons la fitxa tècnica del producte, aquests no es pot administrar en infants menors de 24 mesos).
On es vacunarà cada persona
La població que viu a residències de persones grans o altres institucions ja estan rebent l’administració de les vacunes en el centre residencial, i són els professionals sanitaris els qui s’hi desplacen per posar-les.
Per a la resta de col·lectius, les vacunes s’administren als CAP de referència o als punts de vacunació habilitats. En el cas de Martorell al CAP de Buenos Aires. La regidora Rosende recorda que “la vacunació al CAP de referència sempre es realitza amb cita. Per demanar-la es pot fer a través de La Meva Salut, a l’apartat de ‘Cites’, ‘Cites i consultes d’atenció primària’, ‘Vacunació’. La cita prèvia també es pot demanar al web de programació citasalut.gencat.cat o bé acudint directament al CAP o trucant al 93 775 51 03″.
Reproductor d'àudioSoledad Rosende, regidora de Salut
Cal destacar que el període prioritari de la vacunació és durant la tardor i fins a finals de desembre. Tot i això, i com altres anys, les vacunes contra la grip i la COVID-19 estaran disponibles fins que finalitzi la temporada estacional, és a dir, fins a finals de març de 2025.
Suport farmacèutic per a incentivar la vacunació
Una novetat d’aquest any és que es comptarà amb la participació dels farmacèutics i farmacèutiques catalans per contribuir a incrementar la cobertura vacunal en persones majors de 60 anys. Gràcies a la seva accessibilitat i proximitat, esdevenen agents de salut clau per contribuir a promocionar la vacunació en aquesta població de risc.
Concretament, a partir del 28 d’octubre, quan una persona més gran de 60 anys vagi a la farmàcia a retirar la seva medicació, el farmacèutic li preguntarà si s’ha vacunat amb un doble objectiu. D’una banda, sensibilitzar sobre la importància de la vacunació contra la grip i la COVID-19, especialment en un moment en què les infeccions respiratòries poden tensar el sistema de salut; i d’altra banda, facilitar l’accés a la informació i derivació als serveis de vacunació.