La germandat de l’àngel caigut, Premi Josep Pla 2024, és el llibre que s’ha presentat aquest divendres a la Biblioteca Francesc Pujols. Obra del periodista i historiador Jaume Clotet, narra com a Acre, Terra Santa, el 1291, un grup de cavallers templers fugen de l’agonitzant Regne de Jerusalem. S’emporten el secret més ben guardat de la cristiandat. És vital que no caigui en mans dels infidels i que sigui custodiat en el lloc més segur del món.
Jaume Clotet ha dit que el llibre és un thriller que primer “se situa al Jerusalem del segle XIII, on neix aquest misteri, un objecte, un secret que s’ha de preservar. A partir d’aquí, la novel·la entronca amb la Catalunya actual”. “La germandat és l’organització que té com a objectiu vetllar per aquest secret. En són guardians i l’han de custodiar”.
Reproductor d'àudioJaume Clotet, periodista i historiador
L’enigma corre perill de ser desvelat i cal actuar sense dilació. Un monjo de Montserrat serà protagonista involuntari d’una aventura extraordinària que li canviarà la vida per sempre i que amenaça la basílica més sagrada dels catalans. Una guerra entre el bé i el mal en què tot està en joc, amb una batalla que no té vencedors ni vençuts però que pot posar en risc els fonaments de la mateixa església catòlica.
D’aquesta manera, a partir del misteri i la intriga en els quals es teixeix la trama de la novel·la, es pot accedir a una detalla descripció social i política de la Barcelona del segle XIX, en la qual s’emfatitzen les societats secretes (amb rituals i creences ocultes) i un seguit d’històries al voltant de conspiracions, corrupció i lluites pel poder.
L’aflorament d’aquestes temàtiques apareix en consonància amb una visió crítica de la realitat, encarnada en el protagonista el qual exerceix de periodista i investigador, fet que permet al lector explorar la tasca i el paper del periodisme i la informació en la societat.
“La trama és fantasiosa i inversemblant, per això tenia por que lector no hi connectés. Hi poso el màxim d’elements històrics possibles com anclatges a la realitat. Elements que puguin sonar al lector i que en són per mi el pilar fonamental”, afegeix l’autor.
Reproductor d'àudioJaume Clotet, periodista i historiador
Jaume Clotet i Planas (Barcelona, 1974) és llicenciat en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona i en Història per la Universitat de Barcelona. Va ser corresponsal al País Basc entre els anys 2001 i 2003 per al diari Avui i l’emissora Ona Catalana i posteriorment va ser cap de premsa del Departament de Governació de la Generalitat de Catalunya, sotsdirector de l’Agència Catalana de Notícies, cap de política del diari Avui, director general de Comunicació del Govern i director de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra.
És coautor de Les millors obres de la literatura catalana (comentades pel censor) (2010) i de la novel·la Lliures o morts (2012), amb la qual va vendre més de 20.000 exemplars. També és autor de diversos contes infantils i del llibre 50 moments imprescindibles de la història de Catalunya (2014), i és coautor de l’assaig Política de defensa i Estat propi (2017). L’any 2016 va guanyar el Premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica amb El càtar proscrit.
Al llarg de la seva carrera ha impartit classes a la Universitat Internacional de Catalunya i a la Universitat de Vic, i ha estat consultor de processos periodístics i d’estratègia comunicativa. Col·labora regularment amb diversos mitjans de comunicació.