Jaume Fargas: “Al Taller de Cinema treballem un curt d’humor i ciència ficció que estrenarem al maig”

1165
Taller de Cinema
Taller de Cinema

El cineasta Jaume Fargas, format al Studio National des Arts Contemporains de França, és el director del Taller de Cinema de Martorell, organitzat per la Regidoria de Joventut. El taller es va iniciar el 16 de gener a l’Espai Jove.Nord amb 14 alumnes de totes les edats. Els participants treballen tot el procés d’elaboració d’un curtmetratge, que estrenaran al mes de maig a la Casa de Cultura de la Vila.

Quan es va posar en marxa el Taller de Cinema?

Va començar fa tres setmanes i, si tot va bé, acabarem al mes de maig, però el Taller de Cinema es va iniciar l’any 2008. És un curs pràctic on ens ajuntem entre 10 i 15 persones de totes les edats, escrivim un guió, rodem i muntem un curtmetratge, és a dir, veiem com es fa una pel·lícula des de zero fins a l’estrena a final de curs. Es pot apuntar qui vulgui, no cal tenir una experiència prèvia.

Els participants passen per tots els rols en l’elaboració del curtmetratge?

Tothom ho prova tot. En un moment o altre, tothom agafarà la càmera, el micròfon i, si ho vol, podrà fer d’actor o d’actriu. Els alumnes descobreixen com funcionen totes les professions del món del cinema.

En què esteu treballant aquest any?

Estem preparant un guió entre humor i ciència ficció. Una de les característiques del taller és que aprofitem sempre el grup de participants, qui són i què fan. Resulta que un dels alumnes ja té una mica d’experiència en fer efecte de so i la pel·lícula tindrà una mica més de qualitat que si no hi fos.

Quant alumnes hi participen en aquesta edició i quins perfils?

Són 14 alumnes i hi ha de tot. Tenim gent que està estudiant Comunicació Audiovisual i vol fer pràctica perquè la carrera és més teòrica o gent a qui li agrada el cinema i vol provar. Aquest any, fins i tot, tenim un noi de 12 anys i també jubilats. Hi ha una barreja molt divertida que fa que es doni coses diferents i molt interessants. Tothom acaba aprenent i passant-s’ho molt bé.

On feu el taller?

Aquest any les classes les impartim a la primera planta de l’Espai Jove els dijous, de 18.30 a 20.30h. Durant el rodatge anirem on el guió ens porti.

Què aporta el llenguatge cinematogràfic als alumnes?

És una activitat cultural, de lleure, que pot donar uns coneixements. Per exemple, aquest any hi ha alumnes que tenen canals de Youtube i volen coneixements específics per després adaptar-los. Hi ha gent amb interessos molt concrets, però la majoria fa el taller per gaudir-lo i no pensen en dedicar-se professionalment, però mai se sap.

Actualment, hi ha més inquietud pel tema audiovisual i els nous formats? 

Potser ara hi ha una mica més d’inquietud perquè la tecnologia està més a l’abast, però l’interès en general pel cinema sempre hi ha estat. Potser ara el veuen una mica més a prop i li han perdut la por a fer-lo.

Quan és previst estrenar el resultat?

Normalment l’estrenem al maig, coincidint amb la celebració del Daltabaix. Aquest any, probablement, es podrà veure al Cineclub del Diable de la Casa de Cultura, que organitza l’associació Cinema del Diable.