Els poemaris Calaixera de Jordi Ferrer Gràcia i Las calles ciegas de José Manuel Soriano Degracia han sigut els millors en llengua catalana i castellana, respectivament, del Premi Vila de Martorell. Aquest vespre s’han lliurat els guardons a les quatre categories del popular certamen, que ha arribat als cinquanta anys de vida. Ha estat en una gala conduïda per l’actriu Rosa Vila, amb l’acompanyament musical del saxofonista Pep Poblet i la cantant Txell Sust i a la que hi han assistit 250 persones.
Calaixera és el poemari premiar del poeta Jordi Ferrer. Nascut a Berga l’any 1964 i afincat des de ben jove a Barcelona, Ferrer és llicenciat en Filologia Catalana per la UB i ha exercit com a professor de llengua catalana i literatura en diverses escoles i instituts de Barcelona i rodalia fins el maig de 2024, quan es va jubilar. Com a autor literari, ha escrit i publicat diverses obres de traducció, de teatre, de poesia i de narrativa, entre d’altres.
“Calaixera és un recull d’uns poemes anomenats “villanelles”, un gènere d’origen italià poc treballat en català. Em van convidar a fer-ne, m’hi vaig posar i vaig veure que era molt rítmic, musical i lleuger, i que permetia fer-ne cançons i poesies satíriques, i el resultat final el vaig agrupar metafòricament en calaixos”.
Reproductor d'àudioJordi Ferrer, autor de 'Calaixera'
Pel que fa a la categoria general de poesia castellana, el guanyador ha estat Las calles ciegas, de José Manuel Soriano Degracia. Nascut a Alcañiz l’any 1972, és administratiu de professió i autor de nou poemaris: Adiós a la deshabitada conciencia, El único lugar, La ceniza de los mapas, Rutina el diario, Vacía luz, Leuret, Campo de ortigas, Hogares de paso i Hacer silencio. És Col·laborador habitual de la Revista Cultural Turia, i la seva obra ha estat publicada en vàries antologies i revistes.
L’autor aragonès explicava que “he estat 4 anys escrivint aquest llibre. Llegint, eliminant, esborrant, corregint, rient, plorant i, sobretot, pensant. He posat els meus ulls als carrers abandonats d’un poble de Teruel, amb anècdotes personals, una infància i un homenatge al meu pare, una manera d’acceptar la seva absència”. Tots dos autors reben com a premi 2.500 euros i l’edició del llibre.
Reproductor d'àudioJosé Manuel Soriano, autor de 'Las calles ciegas'
També es publicarà l’obra guanyadora en la categoria local de millor obra de prosa, que ha recalat en Retrets de família de Josep Maria Calaf, qui a més s’emporta 900 euros i un taller d’escriptura a la Biblioteca Francesc Pujols.
Puri Massa, amb Zona de confort, s’emporta la categoria local al millor conte -150 euros i un taller d’escriptura-, mateix obsequi que a Montserrat Barlam Bruquetas, qui ha guanyat el premi local al millor poema amb Marató. Seguidament, han pujat a l’escenari la resta de guanyadors en les categories locals.
Quant a la categoria de Microrelat, el premi ha estat ex aequo per a Acord Universal, de Marina Bartolomé, i Resaca, de Raúl Clavero Blázquez. Cadascun rep 200 euros de premi.
I a la de Traducció de Clàssics ‘Memorial Montserrat Ros’, el reconeixement ha estat per a Francesc Xavier Biosca Munts, encarregat de fer la traducció al català de Records de Sòcrates, de Xenofont. El premi és de 2.500 euros i la publicació de l’obra a càrrec d’Adesiara Editorial.
Els guanyadors han anat pujant a l’escenari per rebre el guardó de mà de l’alcalde, Xavier Fonollosa, el regidor de Cultura Sergi Corral, i la resta de regidors i regidores de l’Ajuntament de Martorell. La fotografia de família i el sopar a la pista d’El Progrés han posat la cirereta a la cita literària martorellenca.
Mig segle de vida
Un vídeo on diversos guanyadors de totes les edats del Premi Vila parlen de la poesia i de tot el que els genera, i un pastís virtual projectat a la pantalla gegant, amb una espelma que el públic ha bufat per complir el ritual. Així s’han celebrat el mig segle de vida del Premi.
“Cinquanta anys és molt de temps, si pensem en com era el Martorell als anys 70. Van passar moltes coses, com ara que va arribar-hi el nostre pregoner Jordi Morera, que es va inaugurar la Coral Ars Nova i els Premis Vila amb aires nous, de llibertat”, ha destacat l’alcalde Xavier Fonollosa. I ha destacat que “volem dotar el Premi de fortalesa i vida. per això, enguany hem augmentat les dotacions, per a tenir més participants”.
Reproductor d'àudioXavier Fonollosa, alcalde de Martorell
El regidor de Cultura, Sergi Corral, ha dit que ara “és un bon moment per encetar una nova etapa on reformular, pensar i apostar pel Premi i per la creació, en un moment on la IA pot ser, o no, una amenaça”. Per això, ha afegit, “des de la Regidoria de Cultura seguirem participant de la creació i de la cultura. Per això apostem pels Premis”.
Reproductor d'àudioSergi Corral, regidor de Cultura de l'Ajuntament
Corral ha tingut un record i reconeixement a l’entrega de qui va ser president del jurat del Premi Vila fins l’any passat, Àlex Susanna. Alhora, ha lloat al seu substitut: “Una persona que ja havia estat membre del jurat i molt vinculada a Martorell, poeta, escriptor, regidor de Cultura. Una molt bona persona per ser el nou president del jurat: l’Andreu González”.
El nou president del jurat ha definit la vetllada “com un dia de celebració per tots els que estimem les lletres i la poesia”, ha recordat dos presidents que l’han precedit -Josep Carol i Àlex Susanna- i ha posat en valor “la tasca sorda, abnegada i entusiasta del jurat, davant l’allau d’originals que s’han presentat enguany”, més de 700.
Reproductor d'àudioAndreu González, president del jurat del Premi Vila
La fotografia de família ha posat el punt i final a la cerimònia commemorativa dels 50 anys del Premi Vila.
El quadre de guanyadors del Premi Vila
PREMIS DE CATEGORIA OBERTA DE POESIA:
–Premi per al millor llibre de poemes en català: Calaixera, de Jordi Ferrer Gràcia. Rep 2.500 euros i l’edició del llibre.
–Premi per al millor llibre de poemes en castellà: Las calles ciegas, José Manuel Soriano Degracia. 2.500 € i l’edició.
PREMI DE MICRORELAT:
EX AEQUO per a Acord Universal, de Marina Bartolomé, i Resaca, de Raúl Clavero Blázquez. Cadascun rep 200 euros de premi.
PREMI DE TRADUCCIÓ DE CLÀSSICS ‘MEMORIAL MONTSERRAT ROS’ A LA MILLOR PROPOSTA DE TRADUCCIÓ:
–Records de Sòcrates, de Xenofont, a cura de Francesc Xavier Biosca Munts. Premi de 2.500 euros i la publicació de l’obra a càrrec d’Adesiara Editorial.
PREMIS LOCALS:
–Premi per a adults al millor llibre de prosa: Retrets en família, de Josep Maria Calaf Ràfols. Obté 900 euros, un taller d’escriptura a la Biblioteca Francesc Pujols i la publicació del llibre.
–Premi per a adults al millor conte: Zona de confort, de Puri Massa. Obté 150 euros i un taller d’escriptura a Martorell.
–Premi per a adults al millor poema: Marató, de Montserrat Barlam Bruquetas. Obté 150 euros i un taller d’escriptura a Martorell.
–Premi al millor reportatge d’història de Martorell: Atles de la memòria de l’aigua, de Roger Sabi Dolz. Obté 150 euros i un taller d’escriptura a la Biblioteca.
–Premi al millor conte (alumnes de primer cicle): Compassos de silenci, de Marina Garcia Mauri. Obté 75 euros, una entrada per anar a Port Aventura i un taller d’escriptura a la Biblioteca.
–Premi al millor poema (alumnes de primer cicle): La sort d’estar vius, d’Ariadna Paneque Sagarra. Obté 75 euros, una entrada per anar a Port Aventura i un taller d’escriptura a la Biblioteca.
–Premi al millor conte (alumnes de segon cicle): Oblid, de Laia Hernández Munné. Obté 75 euros, una entrada per anar a Port Aventura i un taller d’escriptura a la Biblioteca.
–Premi al millor poema (alumnes de segon cicle): desert.
–Premi al millor conte (alumnes de Batxillerat): Promesas de amor, de Jasmine Gabitova Mukhametova. Obté 75 euros, una entrada per anar a Port Aventura i un taller d’escriptura a la Biblioteca.
–Premi al millor poema (alumnes de Batxillerat): Mandarines, d’Emma Sánchez Ballesta. Obté 75 euros, una entrada per anar a Port Aventura i un taller d’escriptura a la Biblioteca.
–Premi al millor conte (alumnes del cicle inicial de primària): EX AEQUO a Viatge inesperat, de Júlia Sabi Tuloch, i a Salvem els planetes, d’Albert Dalmau Flores. Cadascun obté una entrada per anar al Parc d’atraccions del Tibidabo.
–Premi al millor poema (alumnes del cicle inicial de primària): Desert.
–Premi al millor conte (alumnes del cicle mitjà): El salvador Potús 2, de Biel Cambara Quintana. Guanya una entrada per anar al Parc d’atraccions del Tibidabo.
–Premi al millor poema (alumnes del cicle mitjà): El fantasma, d’Oriol Besa Domínguez. Obté una entrada per anar al Parc d’atraccions del Tibidabo.
–Premi al millor conte (alumnes del cicle superior): La desaparició del quadre màgic, de Salimata Diatta Badji. Obté una entrada per anar al Parc d’atraccions del Tibidabo i un taller d’escriptura a la Biblioteca.
–Premi al millor poema (alumnes del cicle superior): EX AEQUO a La lluna del món, de Nour Baraddani Rochd, i per a La moderna llegenda de Sant Jordi, d’Aina Ropero Catasús. Guanyen cadascuna una entrada per anar al Parc d’atraccions del Tibidabo i un taller d’escriptura a la Biblioteca.
