Jornada reivindicativa i festiva per commemorar el Dia Internacional de la Dona

1533
Dia Internacional de les Dones
Dia Internacional de la Dona

La plaça de la Vila ha aplegat aquest migdia l’acte central de la commemoració del Dia Internacional de la Dona a Martorell. La regidora d’Igualtat de l’Ajuntament, Belén Leiva, ha llegit el manifest institucional, que enguany s’acompanya de l’eslògan ‘Per un futur radicalment igualitari’. La concentració s’ha vestit de festa amb les exhibicions d’entitats de cultura popular de Martorell, Sant Andreu de la Barca i Molins de Rei.

El manifest reconeix l’existència “d’un nou cicle del moviment feminista a nivell mundial” amb l’aturada internacional de 2017 com a punt de partida, que ha implicat a més de 50 països del món “a promoure mesures transformadores”, a que part d’ells hagin inclòs “a l’agenda política la justícia reproductiva, la igualtat laboral i l’equitat salarial” i que “les polítiques feministes s’hagin escampat arreu”.

Dia Internacional de les Dones. Belén Leiva

Malgrat tot, denuncia que “la realitat que ens envolta demostra que queda molt camí per recórrer per assolir el canvi real, desesperadament lent per a la majoria de dones i nenes del món”. Afegeix que “les institucions públiques hem de construir una societat on tothom pugui gaudir dels mateixos drets i oportunitats; on dones i homes rebin idèntic salari per un treball igual; on gaudeixin d’espais públics i privats lliures de violències; on no es legitimi cap forma d’explotació del cos de les dones ni la tracta per a la seva explotació sexual i on siguem justament reconegudes i representades”.

El món local com és “capdavanter a l’hora d’entendre les necessitats més immediates i els valors, i en aplicar mesures radicals”. “Els drets mai es donen per adquirits, cal romandre vigilants tota la vostra vida”. Parafrasejant la pensadora francesa Simone de Beauvoir: “Bastarà una crisi econòmica, política o religiosa per a que els drets de les dones tornin a ser qüestionats”.

Per tot plegat, es clama a exercir “unes polítiques transformadores, feministes i interseccionals” que es despleguin al territori en diàleg amb la societat civil, les entitats feministes i els moviments socials.

Lectura del manifest, a càrrec de la regidora Belén Leiva

Han acompanyat Leiva en la lectura del manifest l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, regidors de govern de Junts per Martorell, i representació de regidors del PSC, Movem Martorell i ERC.

Participació de nombroses entitats 

L’acte institucional s’ha acompanyat de l’activitat ‘Dones ballant la cultura’ amb l’estrena d’un nou ball dels Bastoners amb la peça Les criades del grup Roba Estesa. Hi han col·laborat els Geganters i Capgrossos de Martorell, Creu Roja, la Batucada de la Colla de Diables de Sant Andreu de la Barca i la colla castellera dels Matossers de Molins de Rei. També s’ha gaudit de l’espectacle infantil Contes de bona nit per a nenes rebels amb Xavi Demelo i Marcelo Arnal, una sessió de contes basada en el llibre del mateix títol i en el qual es narren les vides de dones extraordinàries.

Els Matossers han aixecat un pilar de quatre amb un tronc format exclusivament per dones. La sots cap de colla, Júlia Aragall, ha explicat que a l’entitat “ja hi ha hagut dones des que es va formar” i que malgrat que “en el món dels castells al principi no era així en general, des de la nostra colla ho vivim amb normalitat. Les noies pugen els castells igual que els nois, sense problema”. Prop de la meitat dels 90 integrants de Matossers són dones, i la colla està intentant crear una comissió de gènere.

Júlia Aragall, sots cap de colla dels Matossers de Molins de Rei

A plaça també s’han fet tallers i hi ha estat present el Col·lectiu Feminista de Martorell, amb una parada amb xapes i llaços de color violeta, informació i un taller de mocadors. Esmeralda Patiño, membre de l’entitat, explica que “la lluita no és només d’un dia com el d’avui, sinó dels 365 de l’any i les 24 hores de cada dia”, alhora que ha aclarit que “no només reivindiquem per una qüestió laboral, no és només el dia de la dona treballadora. Hi ha molts fronts de lluita”.

Esmeralda Patiño, membre del Col·lectiu Feminista de Martorell

El col·lectiu vol ser més conegut amb estands informatius en dates assenyalades per a implicar-hi el màxim número de dones de Martorell.

Passejada amb motiu del 8M

La Regidoria d’Esports s’ha sumat a la commemoració del Dia Internacional de la Dona amb diverses activitats esportives al CIES i al Complex Esportiu La Vila. A més, aquest diumenge una trentena de persones ha participat d’una passejada pel Parc Fluvial. La ruta s’ha iniciat, a les 10.00h, al CE La Vila i ha arribat fins al pont del Diable per acabar a la plaça de La Vila, on els caminants han assistit a la lectura del manifest institucional.