Jornades de portes obertes a l’antic edifici de maquinistes

1683
Inauguració edifici Ferrocarril
Inauguració edifici maquinistes

L’associació Amics del Ferrocarril de Martorell tanca el mes d’octubre amb una jornada de portes obertes a l’antic edifici de maquinistes. Divendres 27 d’octubre i dissabte 28 d’octubre, de 18.00 a 21.00h, obriran les portes d’aquest equipament històric, ubicat al final de l’actual aparcament de Renfe.

El casal de l’antic allotjament dels maquinistes de Martorell “es va construir a principis de la segona dècada del segle XX”, explica Lluís Ventura, vocal dels Amics del Ferrocarril. Inicialment, “destinat a l’ús de dormitoris dels maquinistes” de la Companyia dels Ferrocarrils de Madrid a Saragossa i Alacant (MZA) de la reserva de tracció de Martorell, d’on cada dia sortien trens amb locomotora de vapor a primera hora del matí cap a Barcelona. “Després de la Guerra Civil l’edifici va passar a allotjar famílies de ferroviaris, fins a l’any 2010 que va quedar inutilitzat. L’any 2021 ADIF va cedir l’edifici a l’Ajuntament de Martorell, qui el va rehabilitar totalment”.

Lluís Ventura, vocal dels Amics del Ferrocarril

“La façana exterior i l’estructura de l’edifici són molt semblants a l’estació de RENFE de Martorell, pintat per fora amb els mateixos colors. Té planta baixa amb secretaria, biblioteca de l’associació i dues sales destinades a exhibició de material a escala natural, que hem pogut recuperar de diferents indrets. Aquesta exposició estarà oberta al públic. Al primer pis hi ha sales per a maquetes, i al segon hi ha el magatzem i altres sales per activitats de l’entitat”, detalla Ventura.

Lluís Ventura, vocal dels Amics del Ferrocarril

Aquest edifici només es pot visitar en dates concretes, i en aquest cas, l’entrada és gratuïta, està oberta a tothom i no cal preinscripció.