Josep Rius i Macias (Terrassa, 1956) és el nou cap del servei de Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell. Format a Cleveland Clínic Foundation, ha treballat a Tenerife, des de 2001, com a cap del servei de Cirurgia de Quirón i cap del servei de Cirurgia de l’Hospital Sant Joan de Déu. També va ser adjunt del servei de Cirurgia de l’Hospital Mutua de Terrassa, entre el 1996 i 2001, i adjunt del servei de Cirurgia General en aquest mateix centre, entre el 1985 i el 1995. Va ser nomenat terrassenc de l’any el 1998.
Quan s’ha incorporat al servei de Cirurgia General i Digestiva a l’Hospital Sant Joan de Déu?
Oficialment em vaig incorporar l’1 de gener de 2016, amb motiu del relleu generacional de l’anterior cap de servei, Antoni Gil, que portava més de 30 anys al capdavant. La seva voluntat era retirar-se i això ha donat l’oportunitat a l’Hospital de fer un recanvi.
Quina és la cartera de serveis?
Qualsevol cirurgia que va des de la boca fins el recte es considera General però, amb l’adveniment de les especialitats, s’ha quedat reduïda a digestiva, goll i patologies mamàries.
De quina tecnologia disposa l’Hospital de Martorell?
La trepidant evolució de la tecnologia també ha afectat la cirurgia. El 60% de la Cirurgia General ja es fa mitjançant laparoscòpia. La bandera de tots els serveis de Cirurgia és la intervenció mínimament invasiva. Cada vegada el camp es va ampliant perquè la societat exigeix millors resultats amb menys agressió. La finalitat és cercar resultats d’excel·lència amb una agressió mínima. L’Hospital Sant Joan de Déu està adequadament equipat pel què ha de fer. Tenim material i infraestructura per fer laparoscòpia, proctologia i qualsevol tipus de cirurgia oberta o d’urgència.
Podem dir que l’Hospital de Martorell té un servei de Cirurgia potent?
Sí, és un servei potent dins l’Hospital Sant Joan de Déu, tant en nombre de cirurgians com en volum de feina. Els quatre pilars del centre són la ginecologia i obstetrícia, la traumatologia, la cirurgia i la medicina interna, tots quatre lligats a Urgències, que és una porta d’entrada de molta feina. Fem més de 1.000 intervencions quirúrgiques l’any, tenim adjudicats 10 quiròfans per setmana. Un dels problemes que té l’Hospital és que es va quedant petit per l’àrea poblacional i la feina que tenim. És tres cops més petit del que necessita l’àrea i això ens obliga a treballar tres vegades més de pressa, complint els criteris de qualitat del Servei Català de la Salut (SCS). Som dels pocs centres petits que realitzem cirurgia de colon i recte, això vol dir que ho fem molt bé, perquè sinó el SCS ens ho trauria.
Com a nou cap del servei, quins canvis o objectius es marca a mig termini?
Cada cap de servei té la seva pròpia visió de com ha de funcionar el servei de Cirurgia. El Dr. Gil portava més de 30 anys a l’Hospital i ha anat creant una escola molt personal, jo he estat més fora i he vist altres maneres de treballar, puc aportar altes formes d’enfocar el mateix. L’important és que tenim la mateixa finalitat: millorar el servei i la satisfacció del pacient.