La 13a edició del programa Voluntariat per la Llengua ofereix, com a novetat, la modalitat virtual

744
Voluntariat per la llengua

El Servei Local de Català de Martorell obre les inscripcions a la 13a edició del Voluntariat per la Llengua (VxL) a Martorell, el programa de parelles lingüístiques amb l’objectiu de trobar voluntaris i aprenents que vulguin compartir 10 hores de conversa en català. La principal novetat d’enguany és la possibilitat de participar-hi també en la modalitat virtual.

El VxL és un programa que facilita que totes les persones que tenen coneixements bàsics de català i que es volen llançar a parlar-lo el puguin practicar en un context real i distès i que les que el parlen habitualment no canviïn de llengua innecessàriament.

Aquest any, el Servei Local de Català, amb el suport del Centre de Normalització Lingüística, posa en marxa el VxL virtual amb l’objectiu d’estendre el programa a persones que, per la distància geogràfica, no poden coincidir presencialment. Aquesta modalitat permet estendre el VxL a més persones que volen adquirir un millor domini del català a través de la conversa per videoconferència, sense estar condicionades pel lloc on viuen. D’aquesta manera, el programa amplia l’oferta i es diversifiquen les vies d’interacció en català entre persones d’arreu del món.

El compromís de les parelles lingüístiques és trobar-se una hora la setmana durant almenys 10 setmanes per parlar, en català, del que vulguin en un context distès, el dia i l’hora que els vagi bé. Amb la modalitat virtual, ho podran fer des d’un ordinador o dispositiu mòbil amb el programa de videoconferència que més els convingui.

Per participar-hi com a voluntari, per ajudar una altra persona a practicar el català, o com a aprenent, per practicar la llengua, cal ser major d’edat i inscriure’s al programa, indicant l’opció escollida entre la modalitat virtual, la presencial o ambdues.

Un dinamitzador del VxL del Centre de Normalització Lingüística s’encarregarà d’assignar una parella lingüística, d’acord amb la disponibilitat horària i les preferències del nou inscrit; donarà unes orientacions perquè les trobades virtuals siguin el màxim de satisfactòries; facilitarà materials de suport en línia per promoure les converses i atendrà les consultes o els suggeriments que es vulguin fer.

Inscripcions

Les persones interessades, majors d’edat, han d’adreçar-se fins al 3 de febrer al Servei Local de Català de Martorell, ubicat al Complex Educatiu, al c. de Josep Tarradellas, 11, i emplenar una fitxa d’inscripció. Hi són de 10.00 a 13.00h (de dilluns a divendres) i de 16.00 a 18.00h (dimarts). També poden demanar més informació sobre el VxL al telèfon 93 775 25 30, per correu electrònic martorell@cpnl.cat o bé a les xarxes socials Facebook, Twitter i Instagram (slcmartorell).

Aquesta 13a edició a Martorell, que s’inaugurarà el dimarts 21 de febrer a la sala d’actes del Complex Educatiu, aspira a augmentar el nombre de parelles formades. En l’edició passada se’n van formar 19 i el 2015 n’havien estat 13.