La 2a Jornada d’Atenció Primària i Salut Mental impulsa la col·laboració per a una atenció més eficaç

538
II Jornada d'Atenció Primària i Salut Mental del Baix Llobregat Nord

El Centre Cultural de Martorell va acollir divendres 25 d’octubre la 2a Jornada d’Atenció Primària (AP) i Salut Mental (SM) del Baix Llobregat Nord, una trobada que va reunir una cinquantena de professionals d’ambdós sectors. La cita es va centrar en l’aprenentatge i l’intercanvi de coneixements, i va evidenciar la importància del treball conjunt i la compartició d’experiències per a l’avenç i millora de l’atenció integral i de qualitat a les persones.

La sessió la van liderar el Dr. Fernando Boatas, coordinador dels Serveis de Salut Mental Comunitaris d’Adults de Martorell de l’Hospital Sagrat Cor de Germanes Hospitalàries, i la Dra. Carmen Jiménez, directora de l’EAP Martorell Urbà. Aquesta última destacava, en la benvinguda als assistents, que la intenció és “compartir coneixements i experiències i aportar idees entre tots els professionals” a més de “presentar el nou programa de col·laboració a l’Atenció Primària i Salut Mental”.

Carmen Jiménez, directora de l'EAP Martorell Urbà
II Jornada d’Atenció Primària i Salut Mental del Baix Llobregat Nord

El comitè organitzador va dissenyar una jornada participativa, on els grups de treball van poder aprofundir en els temes més rellevants del programa col·laboratiu entre Atenció Primària i Salut Mental.

Així mateix, es va posar especial atenció al Model Esglaonat d’Atenció dins el PCP (Programa Col·laboratiu), que permet una “gestió personalitzada en funció de la gravetat i complexitat de cada cas, amb nivells assistencials adaptats i procediments terapèutics específics”. Això inclou “la promoció de la salut mental, la prevenció de trastorns en poblacions de risc, la detecció precoç i l’optimització del diagnòstic i tractament per millorar els resultats en els pacients”, tal i com detallava, en la presentació de l’esdeveniment, la coordinadora d’Atenció Comunitària de l’Hospital Sagrat Cor de Martorell, Montse Guitart.

Montse Guitart, coordinadora d'atenció comunitària al Sagrat Cor

A més, es va posar en relleu “la figura del Referent de Benestar Emocional i Comunitari (RBEC), un perfil professional clau per abordar el malestar emocional i detectar situacions de risc o signes d’alerta de patiment o reaccions adaptatives, potenciant el treball conjunt entre els equips d’Atenció Primària i Salut Mental”, destacava Guitart.

Montse Guitart, coordinadora d'atenció comunitària al Sagrat Cor
II Jornada d’Atenció Primària i Salut Mental del Baix Llobregat Nord

La jornada va posar en evidència la importància del treball conjunt i el fet de poder compartir d’experiències com a element clau per a l’avenç i millora de l’atenció integral i de qualitat a les persones. “És una gran oportunitat per treballar plegats, escoltar-nos i compartir experiències essencials per continuar avançant i per millorar l’atenció als nostres pacients”, apuntava la coordinadora.

Montse Guitart, coordinadora d'atenció comunitària al Sagrat Cor

Seguidament es van establir tres grups de discussió del nou model PCP per abordar el model esglaonat, la figura del RBEC i la coordinació entre l’EAP-SM infanto-juvenil.
Després d’una pausa, les conclusions dels tallers van precedir la cloenda de l’acte, organitzat en col·laboració entre el Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ), el Centre de Salut Mental d’Adults (CSMA) de Martorell, ambdós de l’Hospital Sagrat Cor de Germanes Hospitalàries, i els Equips d’Atenció Primària del Baix Llobregat Nord.