Les presentacions dels llibres La gran substitució, d’Albert Pijuan, i El contracte. Cruyff, Carabén, Catalunya, de Ramon M. Piqué, obriran el foc literari de 2025 a la Biblioteca Francesc Pujols. L’equipament donarà continuïtat aquest gener a les sessions ‘Connexió amb el canvi’ del doctor Álvaro Guallar, al cicle Cinexic per a infants, a les sortides a Barcelona per parlar d’història i al ‘Nadons a la Biblio’. Una xerrada per aprendre a contrastar la informació serà la cirereta de les propostes lúdico-culturals.
El dijous 23 de gener (18.30h) es presenta La gran substitució, una novel·la de l’escriptor i traductor Albert Pijuan. “Mentre espera que se li faci una intervenció de cirurgia plàstica, el protagonista, el Dino, explica els motius que l’han fet prendre aquesta decisió i reflexiona sobre temes importants com ara la identitat, el pes de la família o les estranyes idolatries contemporànies”, descriu Josefina Canals, tècnica de Cultura.
Canals considera que és una temàtica que pot interessar molt, perquè s’acosta “a temes molt reals, i posa sobre la taula per què hi ha joves que prenen aquestes decisions i com ens influencien les xarxes socials”. Javier Gil presentarà l’autor i l’obra.
Josefina Canals, tècnica de la Biblioteca Martorell
El dijous 30 (18.30h), el comunicador i publicista lleidatà Ramon M. Piqué porta a Martorell el seu nou llibre, El contracte. Cruyff, Carabén, Catalunya. Un assaig “que pot interessar molt a tota la gent que li agrada el futbol i que és del Barça”, i que explica el fitxatge d’una figura que va marcar una època i un país. “La història d’amistat entre els Carabén i els Cruyff va possibilitar un fitxatge impossible que canviaria per sempre el Barça, i de retruc, Catalunya”. El periodista Humbert Ruiz en farà la presentació.
Josefina Canals, tècnica de la Biblioteca Martorell
La Biblioteca prepara també un parell de sessions del cicle ‘Connectem amb el canvi’, amb el metge Álvaro Guallar, els dies 8 i 22 de gener (11.00h). Seran dues xerrades sobre ‘Nous paradigmes. Activitat física conscient’ i ‘Nous paradigmes. La saviesa de l’aigua’, respectivament.
Quant al cinema infantil, el Cinexic projectarà el dissabte 11 (11.30h) Zog, dracs i heroïnes, recomanada per a infants a partir de 3 anys. Zog és un drac que va a escola per aprendre a volar, a treure foc per la boca i a raptar princeses. No se’n surt massa bé, però va superant els obstacles gràcies a l’amistat d’una princesa que l’ajuda i li fa entendre que no han de ser el que el món espera d’ells. Una història acompanyada de quatre curts protagonitzats per nenes valentes i imaginatives. Les entrades tenen un cost de 3 euros la general i 2 la reduïda (per a socis d’Òmnium, la Biblioteca i La Xarxa).
El periodista i guia cultural David Revelles proposarà aquest gener una sortida per descobrir ‘La Barcelona jueva. Històries del Call’, que palesa els dos mil anys de la presència de jueus a Catalunya, petjada que sobretot a partir del segle XI va ser molt profunda a la capital, amb la configuració de call a l’actual Gòtic. Treure de l’oblit la memòria d’homes i dones que encara viuen pelks carrerons del Call. Serà el 15 de gener, i el punt de trobada, la plaça de Sant Jaume (10.30h).
Josefina Canals, tècnica de la Biblioteca Martorell
Després de la visita es dinarà a Can Culleretes. Cal reservar prèviament la plaça a entrades.martorell.cat. Canals comenta que, tot i que el punt de quedada és la plaça de Sant Jaume a les 10.30h, “sortirem de Martorell a les 09.00h de la parada de Martorell-Castellbisbal dels Ferrocarrils de la Generalitat”.
Josefina Canals, tècnica de la Biblioteca Martorell
El dia següent, les bibliotecàries Mercè Brau i Noemí Serón proposaran (18.30h) el joc d’aventura i d’escapada Zoom (Escape book), per resoldre un enigma i adreçat a infants a partir de 8 a 13 anys.
El dijous 23, d’11.45 a 13.15h, se celebrarà la xerrada ‘Aprèn a contrastar informació’, un taller per a públic adult impartit per joves, per aprendre les claus de la verificació de notícies falses, a càrrec de Learn to Check en col·laboració amb la Diputació de Barcelona i la Comissió Europea. Hi ha 35 places disponibles.
‘Nadons a la Biblio’ proposa un taller d’aromateràpia infantil i reflexoteràpia amb Montse Albiol Rodergas, llevadora ASSIR Martorell, el dilluns 27 a les 17.30h. La reflexologia podal infantil és una teràpia natural i sense efectes secundaris que permet millorar el funcionament dels diferents òrgans del cos i, afegint algun oli essencial, potencia el seu efecte terapèutic. S’admetran 30 places, comptant nadons i adults.
L’equipament oferirà el servei de l’Aula d’Estudis -entre el 2 de gener i el 9 de febrer-, de dilluns a diumenge en horari de matins (de 9.00 a 14.00h) i les tardes de 16.00 a 23.00h. Excepcionalment, el dia 5 estarà oberta fins a les 20.00h i el dia 6 estarà tancada.