La casa de parts tanca temporalment per manca de llevadores i confia reobrir aviat

431
Casa de Parts Martorell
Casa de Parts Martorell

La Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM) ha tancat l’1 de gener temporalment la casa de parts naturals. El centre hospitalari ha perdut cinc llevadores des del mes d’octubre, dues d’elles durant el període de Nadal, i això dificulta poder atendre amb totes les garanties sanitàries les dones que opten per parir sense intervencionisme.

Aquesta és, però, una mesura temporal perquè des de la direcció de la FHSJDM s’està ja buscant professionals amb l’experiència suficient per poder obrir el més aviat possible. Mentrestant, es continua donant servei d’atenció al part a la sala de parts, podent ser natural si la mare ho desitja i el seu embaràs ho permet. En cap cas es deixa de donar atenció a les parteres.

L’alcalde de Martorell i president de la FHSJDM, Xavier Fonollosa, ha incidit que “s’està treballant i reorganitzant el servei per reobrir-lo en breu. L’equip directiu, que és qui porta la gestió de l’Hospital, ens va confirmar que ho tenen en vies de solució i que en breu tornarà a obrir. A l’Hospital de Martorell se segueixen atenent parts, i per tant aquesta circumstància només afecta a la casa de parts que és on es fan els parts naturals”.

El centre de naixements funciona des del 2017 i és pioner en el sistema sanitari públic de Catalunya. L’objectiu que té és el d’atendre totes aquelles mares que volen viure el part sense intervencionisme, promovent el procés fisiològic i amb una atenció centrada en les necessitats de cada dona i de la seva família, però sempre amb totes les necessitats assistencials.

La casa de parts naturals està situada fora del bloc obstètric del centre hospitalari. Es tracta d’una habitació similar a la d’una casa o un hotel, amb diferents espais per treballar el procés del part: banyera, llit, cadira de parts, matalàs i llums regulables.

Si hi ha cap complicació, es trasllada ràpidament la dona a la sala de parts convencional, la qual cosa aporta un plus de seguretat, ja que saben que compten amb tots els serveis mèdics d’un hospital.

Les llevadores són les responsables de la casa de parts naturals. Han de ser personal qualificat, amb experiència i capacitat de reacció, ja que en aquest espai no hi ha material obstètric, no hi atenen els metges.

La FHSJDM remarca que els requisits específics per treballar i responsabilitzar-se dels parts naturals, sumats a la falta de llevadores en el sistema sanitari, compliquen la cerca de nou personal. A més, per a cada part natural són necessàries dues llevadores, que també atenen els naixements a la sala de parts mèdica.