La Caserna cura la trajectòria artística de Jaume Amat en el centenari del seu naixement

618
'Jaume Amat, l’home i l’artista. Centenari del seu naixement 1924-2003'

En el marc de les Jornades Europees de Patrimoni 2024, Museus de Martorell i el Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) han inaugurat aquest divendres l’exposició Jaume Amat, l’home i l’artista. Centenari del seu naixement 1924-2003. La mostra, que es pot veure al Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric La Caserna, homenatja el llegat artístic d’Amat, la seva tasca pedagògica i la seva passió per la divulgació del patrimoni local.

El martorellenc Jaume Amat i Bargués va desenvolupar al llarg de la seva vida una intensa labor artística en diverses facetes, des de la pintura i l’escultura, al dibuix i l’esgrafiat, decorant un gran nombre de façanes, tant a Martorell com en altres indrets.

Paral·lelament, durant molts anys va exercir una intensa labor pedagògica en l’ensenyament del dibuix i la pintura, alhora que va ser un gran divulgador de la història de Martorell, tant amb els seus dibuixos, com amb les explicacions directes a escolars i alumnes seus. A més, va ser membre fundador del CEM i el seu president, des de 1972 fins al 2003.

L’exposició, segons ha explicat l’actual vicepresident del CEM, Alfred Mauri, “l’encapçalem amb uns plafons on donem una visió panoràmica i sintètica de la seva biografia. Parlem de quan va néixer, com va desenvolupar la seva vida laboral i com va abandonar la fàbrica per dedicar-se a ser artista, el seu somni des que era un infant”.

A continuació, la mostra parla de la seva vessant purament artística, on s’hi va introduir acompanyat de la formació de Ferran Serra. “Amat va tocar tècniques com la ceràmica, els dibuixos, la pintura, el treball sobre planxa i sobre fusta, o el fang. És més conegut pels esgrafiats, però va ser una figura molt polifacètica”.

Reproductor d'àudio
Alfred Mauri, vicepresident CEM

També s’hi fa palesa la seva passió per la divulgació de la història i del patrimoni locals, que “es reflecteix en un seguit de maquetes que reconstruïen antics edificis del poble com Sant Genís de Rocafort o l’antiga Església parroquial”, ha exposat Mauri.

Reproductor d'àudio
Alfred Mauri, vicepresident CEM

En un altre apartat, s’emfasitza la seva vocació com a pelegrí, ja que “en dues ocasions, el 1950 i el 1975, va anar de Montserrat a Roma a peu”, ha apuntat. “També va fer aquest trajecte dues vegades de Montserrat a Santiago de Compostela, fent el Camí de Sant Jaume quan ho feia molt poca gent”. Així, s’hi mostren els seus quaderns de viatge originals il·lustrats, així com una reproducció digital dels mateixos.

Reproductor d'àudio
Alfred Mauri, vicepresident CEM

Per últim, s’hi pot veure “un audiovisual que recull una pel·lícula de 1987 que van fer dos martorellencs sobre la vida i trajectòria de Jaume Amat. Una projecció de gran format amb una selecció dels seus esgrafiats, que encara podem veure a Martorell, i una explicació de com funciona aquesta tècnica”, ha indicat el vicepresident del CEM.

Aquesta exposició s’acompanyarà del Catàleg dels esgrafiats de Martorell, els que han desaparegut i els que es conserven actualment. El CEM està treballant en aquest laboriós recull que esperen tenir a punt a principis de l’any vinent i presentar-lo cap al mes de febrer per tancar el centenari del naixement de l’artista.

L’exposició Jaume Amat, l’home i l’artista. Centenari del seu naixement 1924-2003 es podrà veure al Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric La Caserna fins al 15 de desembre. Els dimarts i dijous, de 18.00 a 20.00h, i els dissabtes, diumenges i festius, de 12.00 a 14.00h.