Aquest divendres es va inaugurar al Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric La Caserna l’exposició itinerant Catifes de ciment. El món de la rajola hidràulica, visible fins el 27 de novembre. Panells, vitrines, plafons i audiovisuals mostren els origens, evolució i funcionalitat d’aquestes rajoles que també es van arribar a fabricar a Martorell. L’acte va ser presidit per l’alcalde de Martorell Xavier Fonollosa, el primer tinent d’alcalde Adolf Bargués, el col·leccionista Jordi Griset i la cap de l’Oficina del Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona Aurèlia Cabot.
Fins el 27 de novembre, tothom qui s’acosti a La Caserna descobrirà un article a cavall de l’estètica i la funcionalitat, la rajola hidràulica, creada a partir de ciment endurit amb l’acció de l’aigua i decorada amb motius florals, animals o geomètrics per a composar mosaics. En diferents espais, es fa esment a l’origen, la tècnica constructiva, els fabricants i l’evolució estètica i artística -des del pre modernisme i fins el noucentisme- d’aquestes rajoles quadrades, habitualment amb unes mides de 20×20 centímetres. Es parla de la seva arribada a Catalunya des de França pels volts de 1866, i s’afegeix la vinculació local, a través de la fàbrica martorellenca Escofet, que durant molts anys en va fer.
Exposició amb participació institucional i de particulars
L’alcalde Xavier Fonollosa va lloar en els parlaments que “gràcies a aquest tipus d’exposicions itinerants, poblacions com la nostra poden gaudir de peces tan boniques, que solien trobar-se a les cases benestants”. El primer tinent d’alcalde Adolf Bargués va apuntar que “a Martorell vam tenir fàbriques de rajola hidràulica als anys 40 i 50, però no era habitual trobar-ne a les cases, ja que predominava la rajola piconada de Piera”. També van presidir l’acte els regidors Josep Casasyas, Míriam Riera i Albert Fernández.
L’exposició l’organitzen l’Oficina del Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Sitges i el Consorci del Patrimoni d’aquesta localitat del Garraf. Aurèlia Cabot va destacar que “les exposicions itinerants que fem des de la Diputació pretenen que l’art s’apropi a les persones i que no es quedi tancat en magatzems” i va recordar que l’ens provincial disposa “d’una Xarxa de 67 Museus repartits en 52 municipis”.
Una gran part de les rajoles són recopilades i aportades per Jordi Griset. Aquest particular va començar una col·lecció que avui ja formen més de 600 peces “per casualitat, un dia en trobar quatre rajoles enmig d’unes runes en sortir a passejar els meus gossos”. A partir d’aquí va començar una “bogeria que vull que acabi amb la seva cessió a un museu sobre el tema”. Griset, a més, és autor del llibre La rajola hidràulica a Catalunya, el fruit de 15 anys d’investigació, recerca i adquisicions. Abans de fer una visita guiada a la cinquantena d’assistents, va explicar que recentment ha publicat un nou volum, dedicat a rajoles per pintar.
Més activitats sobre la rajola hidràulica a Martorell
En relació a l’exposició, la tècnica de Museus de Martorell Montserrat Farreny va explicar que s’organitzaran altres activitats, com ara “visites guiades i tallers per a les escoles de Martorell. En el marc de la Setmana de la Ciència, els matins dels diumenges 13 i el 20 de novembre es farà un taller familiar i una visita matinal a la Fàbrica Escofet de Martorell. Una conferència titulada El mosaic i la ceràmica: el color de l’arquitectura modernista, impartida pel mateix Jordi Griset i l’especialista dels Museus d’Esplugues Marta Saliné completaran el cicle d’activitats.