La ciutadania fa aportacions a la mobilitat, accessibilitat i seguretat urbana de Martorell en una sessió participativa

657

L’Espai Jove del Centre Cultural ha acollit aquesta tarda una sessió de participació ciutadana relacionada amb la mobilitat, accessibilitat i seguretat viària de Martorell. Unes quaranta persones han fet les seves aportacions per contribuir a continuar millorant la via pública de la nostra població. Abans, el regidor de Seguretat Ciutadana i Mobilitat, Lluís Sagarra, ha presentat les diagnosis i les estratègies de futur del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible i del Pla d’Accessibilitat en la Via Pública i el Transport.

Els dos plans, finançats per l’Oficina de Mobilitat i Seguretat Viària Local de la Diputació de Barcelona, tenen com a gran objectiu “continuar avançant per una millor mobilitat a Martorell”, ha destacat el regidor Sagarra, qui ha apuntat que podrien estar enllestits “la propera tardor”. Per això, “volem que es despleguin amb la màxima aportació de tothom, tant dels ciutadans com de les entitats, i per això és tan important la participació ciutadana”.

Lluís Sagarra, regidor de Seguretat Ciutadana i Mobilitat

Sagarra ha traçat algunes de les dades més rellevants que porten a la necessitat d’elaborar plans d’aquestes característiques. Per exemple, el fet que “un terç dels martorellencs precisen d’atenció especial per a la mobilitat, com és el cas dels infants i de les persones més grans de 65 anys”, o bé que el 71% dels desplaçaments que fa la ciutadania de Martorell són interns, dins del nucli. Del total dels seus habitants, un 53% es desplaça a peu, mentre que un 41,6% ho fa en transport privat.

Altres consideracions són que la ciutadania valora la xarxa de vianants amb una nota de 8,5 sobre 10, “és difícil millorar-la, però ho intentem per a que tothom estigui més còmode i pugui desplaçar-se bé a peu o en bicicleta”. Més de la meitat de la xarxa de vianants té una amplada útil de voreres superior a 2,5 metres, i com explica el regidor, “continuem treballant per ampliar-la cada cop que fem obres a la via pública”.

Lluís Sagarra, regidor de Seguretat Ciutadana i Mobilitat

Per fer la sessió més accessible a tothom, s’ha ofert la possibilitat d’una versió d’audiodescriptiva de la presentació.

Participació de la ciutadania per temàtiques i amb un mapeig

Seguidament s’ha convidat els assistents a una dinàmica de participació. La tècnica de l’àrea, Sílvia Companyó, ha explicat que “hem fet fins a quatre grups i hem utilitzat la tècnica del mapeig col·lectiu, amb l’ajuda d’uns plànols de Martorell a tamany DIN-A1 per assenyalar els punts de millora i les seves possibles solucions”, enganxant icones i etiquetes en els mateixos punts.

Aquests quatre grups han sigut “vianants, bicis i patinets elèctrics; accessibilitat en la via pública i el transport; Vehicle privat, aparcament i transport i distribució de mercaderies i finalment transport públic urbà i interurbà”, tot i que tothom ha fet aportacions molt variades.

Sílvia Companyó, tècnica de Participació de l'Ajuntament de Martorell

Aquesta sessió és la continuïtat de dues anteriors que l’Ajuntament de Martorell va celebrar a principis d’abril al voltant d’aquests plans: una d’elles adreçada al Consell d’Infants, celebrada el passat 8 d’abril a El Círcol amb la participació d’una trentena d’infants representants de totes les escoles de Martorell. L’altra, dos dies després, dirigida als agents econòmics al Molí Empresa, que va congregar una vintena d’empresaris de 17 empreses allotjades en els diversos polígons industrials del nostre terme municipal.