La coca prima del Forn Garriga de Martorell és finalista del concurs Les nostres millors coques

1649

La coca prima del Forn Garriga de Martorell és una de les 100 finalistes del concurs Les nostres millors coques, impulsat pel diari Ara i el programa La Tribu de Catalunya Ràdio, per escollir la millor coca de forn o pastisseria de Catalunya. El 9 de juny, un jurat presidit pel cuiner Nandu Jubany, donarà a conèixer les guanyadores.

Sovint és diu que ja no es fa la coca de forner com la d’abans, però encara queden llocs on s’intenta fer de manera tradicional i sense presses. És el cas del Forn Garriga de Martorell, ubicat al carrer Anselm Clavé, 48 i al bloc 3 del passeig de Catalunya. Des de fa 40 anys, elabora la seva coca prima “amb pa, farina, olis, sucre i sal, laminada a la mínima expressió i molt cruixent”, ha dit Josep Maria Garriga, propietari de l’establiment, qui ha afegit que la seva recepta és “precursora de la popular coca de vidre”.

El forn conserva la recepta i el procés d’elaboració de la casa, els ingredients i el modus operandi. El secret és “el procés d’elaboració pausat i artesà, ideat per garantir la màxima qualitat del producte. Tot plegat és el que acaba determinant el resultat final”.

Votacions a través d’Internet
Des del 9 de maig, el diari Ara i La Tribu de Catalunya Ràdio han obert un interactiu per votar la millor coca entre el centenar de finalistes. Es tracta d’un portal en format de galeria d’imatges dividit en coques dolces i coques salades. Cada coca és presentada amb una fotografia, el nom del forn i del poble i una breu descripció de cadascuna. L’eina permet documentar l’àmplia varietat de coques que elaboren artesanalment els forns –en molts casos, amb receptes centenàries– de tot el territori català.

El termini per a la votació popular acaba el 9 de juny, dia en què tindrà lloc un programa especial de La Tribu de Catalunya Ràdio on es coneixerà la millor coca de pastisseria de Catalunya. S’entregaran quatre premis: els de la votació popular a millor coca dolça i millor coca salada, i els dos que atorgarà el jurat, format per un grup d’experts i encapçalat pel cuiner Nandu Jubany.

La coca, arrelada a la gastronomia catalana
La coca és un dels menjars catalans més universals. Un fet que s’explica, en part, per la seva polivalència, ja que ofereix un gran ventall de possibilitats de preparació i combinació. El secret de la seva popularitat radica en tres aspectes: es pot combinar amb qualsevol cosa, es pot menjar a qualsevol hora —per esmorzar, berenar o com a postres— i, el més important, pot arribar a ser molt saludable.

Anomenada també cóc o fogassa, la coca és un aliment molt arrelat a la cultura gastronòmica catalana i en podem trobar en forns i pastisseries d’arreu del territori. Cada regió té les seves coques més particulars, de formes, ingredients i gustos diferents.

La coca de recapte, per exemple, sempre s’ha cuinat a les comarques tarragonines i lleidatanes, però en l’actualitat se’n poden trobar arreu dels Països Catalans i a cada regió es fan servir els ingredients particulars de la zona.

Una altra de les coques típiques és la de vidre, que es caracteritza per ser molt fina, dolça i cruixent, i és més habitual al Vallès Occidental. La coca de llardons, en canvi, és una coca dolça típica de gran part del Pirineu català i tradicionalment es menja per Carnestoltes.