Capgrossos de Martorell, abanderats i pregoners de Sant Antoni Abat

1954
Festa de Sant Antoni Abat. Pregó dels Capgrossos de Martorell
Festa de Sant Antoni Abat. Pregó dels Capgrossos de Martorell

Els Capgrossos de Martorell abanderen aquest 2020 la Festa de Sant Antoni Abat, que des d’aquest divendres i fins diumenge ret homenatge als animals de tir i al món de la pagesia. Pep Segura, president de l’entitat homenatjada, ha fet el pregó aquest vespre des del balcó de l’Ajuntament de Martorell. Un parlament en el que ha posat en valor els 65 anys d’història de l’entitat que presideix i els 373 anys d’existència dels organitzadors, els Amics de Sant Antoni Abat de Martorell.

“La nostra entitat ha fet 65 anys, que comparats amb els 373 anys dels Amics de Sant Antoni són molt pocs, però tant vosaltres com nosaltres seguim endavant amb la tradició, perquè estimem Martorell. Les nostres colles són testimoni de la història de la nostra vila”, ha destacat Segura a l’inici del pregó.

També ha recordat que, d’entre les figures festives de la colla n’hi ha una de molt relacionada amb la festa de Sant Antoni Abat: “tenim un cap que representa el comerciant de Martorell: Jaume Ferrer, conegut popularment com el Tabaler, que fent de drapaire va començar la seva activitat pels volts del 1900 amb un carro i una mula, com molta més gent de Martorell que necessitava els animals per treballar i tirar endavant”.

Festa de Sant Antoni Abat. Pregó dels Capgrossos de Martorell
Festa de Sant Antoni Abat. Pregó dels Capgrossos de Martorell

El president de Capgrossos ha recordat els promotors que “als 50 van sortir a Martorell pensant en els més petits, l’ànima de l’entitat, el passat, el present i el futur”. Ara, recorda que “tenim caps de totes mides i colors” que homenatgen moltes persones diferents, i que darrerament “hem ampliat la família, amb nous capgrossos i un grup de música que els fa ballar: Els flabiolaires dels 4 Dracs. Recuperem així el flabiol, instrument originari en la imatgeria festiva de Catalunya”.

Reproductor d'àudio
Pregó de Sant Antoni Abat. Josep Segura

Des de la sala de plens del consistori, l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha reconegut que Sant Antoni Abat és “una festa molt viscuda a casa meva. Jo, de fet, vaig néixer el dia de Sant Antoni i el meu pare era als Tres Tombs en aquell moment”. Alhora, ha lloat que es tracta d’una celebració que perviu malgrat les dificultats i el pas del temps.

Reproductor d'àudio
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Els homenatjats, una entitat amb 65 anys d’història

Capgrossos de Martorell pren el relleu a la Colla de Diables i Dracs de Martorell com a abanderats o entitat homenatjada de la festa d’enguany, coincidint amb el 65è aniversari del seu naixement, que es va concretar amb una desfilada el 16 d’agost de 1954, durant la Festa Major. D’aquella cita se’n conserva encara el capgròs Indi, al que s’han anat afegint el Joanàs; la Roser; el Petit; la Madrona; el Roc; el Gepeto; el Tabaler; el Met; la Queta; els 4 Dracs; el Tonet; la Marieta; el Pollastre; la Makeba i en Kofi. En total, 19 capgrossos que animen les festes de Martorell i d’altres pobles als que són convidats. A més, des de 2017, els Capgrossos compten amb els Flabiolaires dels Quatre Dracs, que amenitzen musicalment les passejades.

El vice president dels Amics de Sant Antoni Abat de Martorell, Adolf Bargués, ha destacat que “cada any volem reconèixer com a abanderats la gent de les entitats de cultura popular que treballa de manera altruïsta i a aquelles que celebren alguna efemèride, com és el cas. És una festa inclusiva i oberta a tothom”.

Reproductor d'àudio
Adolf Bargués, vice president dels Amics de Sant Antoni Abat de Martorell

Sardanes, atxes de vent i lliurament de senyeres

Acabat el pregó, el president dels Amics de Sant Antoni Abat de Martorell, Gabriel Hernández, ha lliurat les senyeres a la capitana de bandera, Montse Barnet Carles; al banderer Xavier Estruch Gil i als cordonistes Glòria Padullés Ribera i Josep Segura Oms. També s’ha obsequiat la concurrència amb un tros de coca acompanyada de moscatell.

Abans, a la mateixa plaça, hi ha hagut ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Ciutat de Cornellà. Al pont del Diable s’han encès les atxes de vent amb el foc de Sant Antoni i la carpafera i una coll d’infants han acompanyat els portadors de les senyeres de l’entitat, la Colla de Diables -abanderats de l’any passat- fins al portal d’Anoia, per rebre el pregoner i fer el relleu.