La filòloga i escriptora Núria Pradas ha presentat aquesta tarda el seu darrer llibre, Benvinguda senyora Christie, a la Biblioteca Francesc Pujols. La novel·la negra combina un relat fictici amb la biografia d’Agatha Christie, autora de llibres com Assassinat a l’Orient Express i Mort en el Nil. Una cinquantena de persones ha assistit a la xerrada, presentada per la directora de la Biblioteca, Mercè Parera.
El relat compta amb dues protagonistes femenines: la figura històrica d’Agatha Christie i el personatge fictici de l’Emma Marbury. Després de la Segona Guerra Mundial, l’Emma hereta la llibreria de la seva tieta Pennelope a Devon, localitat natal de Christie. Mentre intenta reconstruir la seva vida, l’Emma es veurà atrapada entre un crim local i un dels casos més infames de la història britànica.
La publicació analitza la figura d’un possible assassí i s’inspira en les narracions de l’autora anglesa. Núria Pradas explica que “Christie sempre deia que els criminals gairebé mai són prudents, però sí que són molt vanitosos i parlen molt. Per això, a la majoria els agafen. La novel·la també se sustenta en què qualsevol de nosaltres pot ser un assassí, tots podem matar”.
Com a conseqüència, Benvinguda senyora Christie planteja un cas de presumpció d’innocència. “Christie creu que l’acusat no aparenta la figura d’un assassí normal, no sembla que tingui la psicologia d’una persona realment orgullosa del que ha fet. La novel·la està esquitxada d’aquests pensaments de Christie i de com ella vivia la feina d’escriptora”, destaca Pradas. De fet, els lectors podran seguir els reptes literaris i creatius de l’autora.
Núria Pradas, escriptora
El llibre pretén donar a conèixer la figura d’Agatha Christie a banda de la seva professió. “Volia explicar la relació amb la seva filla, el seu marit i el segon marit. També com vivia a la casa d’estiueig de Devon, que és un punt important en la novel·la”, expressa.
Núria Pradas, escriptora
Per a Núria Pradas, Benvinguda senyora Christie simbolitza un nou canvi de gènere. “Tenia moltes ganes de fer una novel·la negra, però suau. No volia una novel·la com les que estem acostumats dels suecs, molt violentes, amb sang i fetge. Jo volia una novel·la de l’estil Agatha Christie i d’aquí va sorgir la idea”.
Així mateix, l’autora detalla que “la documentació em va permetre conèixer més el personatge. Vaig viatjar a Devon, que és on ella va néixer. Tot plegat, tenia molta il·lusió perquè els lectors del llibre poguessin conèixer-la com a persona i vaig decidir incloure-la en la novel·la”.
Núria Pradas, escriptora
Núria Pradas és professora i llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona. L’autora va iniciar-se en la literatura infantil i juvenil, gènere en què ha publicat una cinquantena d’obres. També ha rebut el Premi Carlemany per l’obra Sota el mateix cel i l’any 2020 va guanyar el prestigiós Premi Ramon Llull amb el llibre Tota una vida per recordar. Benvinguda senyora Christie és la seva setena novel·la.
