La Diputació de Barcelona ha donat a conèixer aquest matí a l’equip de govern les línies i els projectes estratègics de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social per als municipis del Baix Llobregat Nord. La trobada ha servit per dialogar i recollir les necessitats actuals del nostre municipi i respondre als reptes socials en benefici de la ciutadania.

Hi ha assistit la diputada de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret; el diputat de Salut Pública i Consum, Jesús Naharro; i la coordinadora de l’Àrea, Teresa Llorens. Per part del consistori, l’alcalde Xavier Fonollosa, la regidora de Benestar Social i Gent Gran, Cristina Dalmau, la regidora de Promoció Econòmica i Comerç, Rosa Cadenas, i la regidora de Joventut, Raquel Sans.

La Diputació de Barcelona desplega als municipis diferents línies de suport, com ara els Projectes Transformadors, que tenen per funció proporcionar respostes en àmbits crucials tals com la inclusió social; la sostenibilitat urbana, econòmica i medi ambiental; les relacions interculturals; o les perspectives metodològiques intersectorials i interseccionals en l’abordatge dels reptes socials.

Paral·lelament, s’ofereix suport a través del Catàleg de Serveis en forma de recurs tècnic, econòmic o material així com línies d’actuació per a l’impuls de polítiques socials als municipis.

La diputada Lluïsa Moret ha dit que “la visita respon al compromís de la Diputació de fer territori i conèixer de primera mà quines són les realitat i necessitat explícites de cada municipi, pel que fa a les polítiques vinculades a l’àmbit social, igualtat de gènere, salut pública i consum. Volem posar a la vostra disposició els nostres recursos i els projectes pilot que tenen a veure amb les prioritàries derivades de l’impacte COVID”.

Lluïsa Moret, diputada de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social

Moret ha subratllat que el pressupost de la seva àrea ha augmentat enguany en cinc milions d’euros i inclou un fons complementari per a polítiques socials de 15 milions d’euros.

Entre els Projectes Transformadors que es posaran en marxa, ha destacat “la intervenció als barris més vulnerables, que necessiten actuacions directes i de proximitat, per apoderar els veïns i veïnes, acompanyar-los en els seus processos d’emancipació social i posar en valor la comunitat”.

Lluïsa Moret, diputada de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social

A més, “repensarem el nostre sistema públic de cures a les persones dependents. Estem treballant amb la Generalitat per contrarestar la solitud no desitjada, allargar l’estada de les persones grans als seus domicilis, i potenciar la teleassistència avançada o servei d’assistència a domicili”.

Lluïsa Moret, diputada de l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social

També aplicaran actuacions per contrarestar l’impacte emocional de la pandèmia en la infància i adolescència, i crearan una xarxa de municipis lliures de violències masclistes. Incorporaran la salut comunitària en el global de les polítiques públiques, tot elaborant plans locals de salut per crear ciutats més sostenibles i saludables vinculades al model urbanístic, a la pràctica esportiva i cultural.

Per últim, es modernitzaran els serveis socials amb “la generació d’oficines de suficiència material que concentrin la tramitació d’ajuts per a les persones que ho requereixin i, d’aquesta manera, alliberar el gruix dels professionals de la càrrega administrativa perquè puguin dedicar més temps a l’acompanyament social i al treball comunitari”, ha explicat.

Lluïsa Moret, diputada de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social

L’Ajuntament d’Esparreguera acollirà aquesta tarda la presentació oficial dels Projectes Transformadors i línies de suport al Baix Llobregat Nord. L’acte s’adreçarà a representants dels municipis d’Abrera, Castellví de Rosanes, Collbató, Corbera de Llobregat, Esparreguera, Martorell, Olesa de Montserrat, Pallejà, El Papiol, Sant Andreu de la Barca i Sant Esteve Sesrovires. Hi ha assistirà la regidora d’Igualtat, Belén Leiva.