La doctora Verònica Obadia parla de l’obesitat com a factor de risc del càncer de mama

1082

L’obesitat, principalment després de la menopausa, el poc exercici físic i el consum d’alcohol i tabac, són factors de l’estil de vida que poden contribuir al desenvolupament del càncer de mama. Així ho ha explicat, aquesta tarda, l’oncòloga de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, Verònica Obadia, en una xerrada a la sala polivalent de la biblioteca, organitzada per Catalunya contra el Càncer. L’alcalde Xavier Fonollosa i la regidora de Benestar Social i Joventut, Cristina Dalmau, han acompanyat la conferenciant.

Una de cada vuit dones patirà un càncer de mama al llarg de la seva vida. És el tipus de càncer més freqüent en dones a tot el món. A l’Estat espanyol se’n diagnostiquen 25.000 casos nous cada any i representa un 30% de tots els tumors detectats. “La tendència va en augment, tot i que la mortalitat disminueix entre un 1 i un 2% l’any, gràcies al diagnosi precoç i als nous fàrmacs”, ha dit l’oncòloga.

Només un 10% dels càncers de mama són hereditaris. “Les dones amb un familiar de primer grau que passen per un càncer de mama tenen més risc de desenvolupar-lo. Aquest risc pot ser més elevat si hi ha més d’un familiar de primer grau afectat, especialment si a més s’ha produït abans de la menopausa”, ha explicat. El 90% restant dels casos són esporàdics, relacionats amb factors de risc.

Els factors de risc no modificables són l’exposició a estrògens o a les radiacions. L’estrògen és l’hormona femenina que controla el desenvolupament de les mames. “Les dones que han tingut la primera menstruació aviat o la menopausa després dels 55 anys tenen més risc, perquè han estat més temps exposades a l’estrògen”, ha assegurat. L’ús de la radiació per a tractaments específics abans dels 30 anys augmenta el risc de desenvolupar càncer de mama al llarg dels anys. Per exemple, en el cas d’haver estat tractada per limfoma no hodgkinià amb radiació en el tòrax.

Factors de risc modificables

Els factors de risc modificables són el tabaquisme, el consum d’alcohol, el sedentarisme i l’obesitat. “Les dones postmenopàusiques que tenen un índex de massa corporal per sobre de 25 tenen entre un 30 i un 60% de risc de patir un càncer de mama, comparat amb pacients amb un pes saludable”, ha demostrat l’oncòloga. Els adipòcits o cèl·lules de greix “són capaços de produir estrògens que poden estimular la generació d’un tumor de mama”. A més, l’obesitat “genera hiperinsulinisme que crea resistència a la insulina i segrega substàncies inflamatòries a la sang que contribueixen a proliferar les cèl·lules tumorals”.

La bona notícia és que, si es baixa de pes, el risc de patir tumors de mama disminueix. “Les dones amb obesitat que aconsegueixen perdre entre 2 i 5 quilos després de la menopausa poden reduir un 20% el risc de patir càncer de mama”, ha dit Obadia. Per això, ha recomanat seguir una dieta sana i realitzar exercici diari moderat, una activitat física planificada, estructurada, amb l’objectiu de millorar la condició física.

Segons un estudi de Women’s Health Association, “les dones amb càncer de mama que van caminar tres hores setmanals, a una marxa moderada o intensa, van aconseguir rebaixar l’índex de mortalitat en un 42% i una reducció de la recurrència del tumor d’un 24%, respecte a pacients que realitzaven una activitat física nul·la o lleu”.

Coixins del cor
En finalitzar l’acte, voluntàries de l’associació El Caliu del Cor de Pineda de Mar han donat a conèixer els “coixins del cor” per a alleugerir les molèsties després de la cirurgia. Una manera d’oferir suport emocional a la dona afectada i a la seva família. Aquest coixí se situa sota el braç per poder descansar i seure, evitant danyar els músculs de l’espatlla i que el braç s’infli. Les pacients asseguren que disminueixen el pes i la inflor del braç. És essencial per poder dormir sobre el costat operat i útil per a viatjar en cotxe o autobús. Alhora, permet evitar qualsevol cop fortuït en aquesta zona. Els coixins es lliuren gratuïtament a les pacients dels centres hospitalaris que ho demanen.