La FHSJDM comença a gestionar directament les baixes de cirurgia major ambulatòria i l’alta laboral per part

275

Des del mes d’octubre de 2024, la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM) amplia la gestió de la baixa per incapacitat temporal (IT) al tramitar de manera directa també les baixes laborals de cirurgia major ambulatòria (CMA), així com gestionar per motiu d’ingrés de part, l’alta laboral de les dones que quan van ingressar estaven de baixa mèdica.

D’aquesta manera, evita als usuaris haver de desplaçar-se per fer aquestes gestions personalment al seu CAP i s’aconsegueix agilitzar els processos administratius i millorar l’experiència del pacient.

En el cas de la Cirurgia major ambulatòria (CMA) –una intervenció quirúrgica major que no requereix l’ingrés a l’hospital– es calcula que la pràctica totalitat dels pacients en situació laboral activa, més del 97%, podria demanar un baixa laboral segons el diagnòstic associat.

D’aquest percentatge, un 10% requerirà una baixa inferior a 5 dies, per la qual cosa el centre hospitalari li farà la baixa i l’alta en el mateix acte administratiu. Pel que fa a la resta de pacients, el centre hospitalari només els farà la baixa i el posterior seguiment es continuarà realitzant des de l’atenció primària i comunitària.

En quant als parts, el nou tràmit que s’activa des de la FHSJDM i la resta d’hospitals de la xarxa pública de Catalunya és l’alta laboral per a les dones que en el moment del part tenien una baixa laboral activa.

La gestió de les baixes laborals des dels centres hospitalaris s’inscriu en el marc de la desburocratització de l’atenció primària, i continua la transformació del sistema sanitari de Catalunya cap a un rol més proactiu, que li facilita solucionar situacions que abans havien de resoldre els usuaris. Aquesta iniciativa evita desplaçaments per part de la ciutadania, redueix circuits ineficients i millora la percepció del pacient pel que fa al conjunt de l’acte assistencial.

En conjunt, sumats als supòsits de baixes laborals que ja s’estan tramitant des dels centres hospitalaris del SISCAT, anualment s’aconseguirà evitar una mitjana de 200.000 desplaçaments innecessaris als usuaris de tot el territori. I alhora, millorarà les condicions de treball dels professionals de l’atenció primària, ja que els alliberarà de pressió administrativa i els permetrà augmentar el temps de dedicació a tasques que aportaran més valor assistencial a la ciutadania.