La Fundació Francesc Pujols clou els actes de commemoració dels 700 anys de la mort de Llull

1003

La Torre de les Hores ha albergat la cloenda dels actes de l’Any Llull a Martorell amb la conferència ‘Pensar en català, de Ramon Llull a Francesc Pujols’, a càrrec del doctor en Filosofia Joan Cuscó. El violoncel·lista Amat Santacana ha ofert, tot seguit, un concert amb obres de Bach i Cassadó, emmarcat en el cicle M’Clàssics. Hi ha assistit l’alcalde Xavier Fonollosa i el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral.

Francesc Pujols era un ferm seguidor de la filosofia lul·liana. “Postula Llull com a fundador de la filosofia catalana i va inspirar-se en el seu pensament per vertebrar la Pantologia o Religió Científica Catalana”, ha explicat Joan Cuscó. A El Concepte general de la ciència catalana (1918), el filòsof martorellenc “interpreta Llull resseguint el seu llegat fins al segle XX i proposa actualitzar el seu pensament al segle XXI amb la independència del poble català i el desenvolupament de les seves potencialitats”. Enfortir les arrels del pensament amb un “punt de vista català de la realitat”.

La pretensió del filòsof de La Torre de les Hores, segons el ponent, és desplegar la Pantologia o Ciència del tot, “una nova religió dominada per la ciència universal catalana fundada per Llull”, on cadascú innova en el seu àmbit i relaciona els coneixements de les ciències particulars integrant-los en un sistema que ens reportarà una vida millor, un estadi superior: l’Escala de la Vida.

Joan Cuscó en parla abastament al seu llibre Francesc Pujols filòsof (Afers, 2014), que va presentar a Martorell ara fa un any. Un complert estudi del pensament filosòfic de Pujols que recull els principals articles i textos que va escriure i pronunciar sobre la seva manera de comprendre i de desplegar el pensament filosòfic. Cuscó és doctor en Filosofia i s’ha especialitzat en Musicologia. És membre de la Societat Catalana de Musicologia i de la Societat Catalana de Filosofia. Responsable d’Investigació i Difusió Musicològica, Cap del Departament de Metodolgia i Investigació i professor de l’AMTP del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i conservador de l’Arxiu Musical de Vinseum.

Concert del violoncel·lista Amat Santacana
El violoncel·lista Amat Santacana ha interpretat la Suite per a violoncel sol número 1 de J.S Bach en Sol major i la Suite per a violoncel sol de Gaspar Cassadó. L’actuació s’ha inclòs dins el cicle de concerts M’Clàssics, organitzat per la Regidoria de Cultura i l’entitat Joventuts Musicals de Martorell. Santacana és membre fundador de Qvixote Quartet l’any 2006, amb qui ha actuat arreu d’Europa i Sudamèrica. S’ha instruit en l’art del quartet de corda amb grans especialistes mundials a l’European Chamber Music Academy. Ha estat premiat en diversos concursos nacionals i internacionals de violoncel i música de cambra. Recentment, ha obtingut el premi del públic al Premio Joven Bach celebrat al Círculo de Bellas Artes de Madrid.

Actes de l’Any Llull a Martorell
Les activitats per commemorar els 700 anys de la mort de Ramon Llull van començar el 3 de març amb el passi de la pel·lícula documental Ramon Llull, ciència i acció. El 21 de març el club de lectura de la biblioteca es va dedicar al Llibre de les bèsties. La segona edició del Dictat Català, el 14 d’abril, es va dedicar a l’obra de Ramon Llull. El dia 17 del mateix mes, es va explicar per a un públic familiar Faules de Ramon Llull a càrrec d’Assumpta Mercader. El 19 de maig va tenir lloc la conferència ‘La follia d’en Ramon Llull i el projecte de conversió universal’ de Joan Santanach, comissari de l’Any Llull.