‘La generación de la espera’ repassa els vuitanta anys d’història de l’escola El Correa

951

Dins la 37a Fira del Llibre del Gremi de Llibreters, Josep Rodríguez Molero ha presentat aquest dilluns La generación de la espera, un assaig sobre la història de l’escola El Correa (1935-2015), amb motiu del vuitantè aniversari del centre, actual Institut Martorell. Hi ha assistit la regidora de Cultura, Cristina Dalmau, i una seixantena d’exalumnes.

Les trobades d’exalumnes al Parc de Can Cases li han servit d’estímul a Josep Rodríguez Molero, fuster nascut a Granada i martorellenc d’adopció, per recollir en una cinquantena de pàgines la història de la seva infantesa i l’evolució escolar a Martorell durant una època en que l’analfabetisme superava el 90 per cent.

La generación de la espera revela una vida escolar de post-guerra “marcada per la segregació de sexes, els precs en començar les classes, la llet en pols i el formatge de l’ajuda humanitària americana, la bata com a uniforme i el pa amb xocolata de garrofes per berenar”, ha explicat.

L’autor desvetlla que el centre es deia El Correa en honor al governador civil de l’època, Antonio Federico de Correa Wellington, qui va fer un donatiu de 50.000 pessetes per acabar de construir el centre. Posteriorment, l’escola va rebre el nom d’El Pontarró, Montserrat i actualment Institut Martorell.

El mestre Servat i l’arquitecte Sert
L’assaig recorda mestres carismàtics com el professor Servat, qui va començar a fer classe a Can Bros amb 75 alumnes i va passar a exercir a l’escola El Correa. “Una bella persona que es va dedicar a la docència durant 54 anys. Els nens l’anaven a buscar a casa seva per anar tots junts a escola i tots intentàvem anar amb ell a classe, fins al punt que va tenir més de vuitanta alumnes a l’aula”, ha explicat.

El llibre parla també de l’arquitecte del centre, Josep Lluís Sert, principal referent del moviment racionalista a Catalunya. “Sert va projectar la construcció de l’edifici el1935, però va ser interrompuda per la Guerra Civil i l’arquitecte no va poder completar la direcció de les obres, un fet que va provocar que l’obra es veiés força modificada respecte al projecte inicial”, ha recordat.

‘L’enteniment de les bèsties’
El ramader resident a Centelles Josep Checa ha presentat el poemari en català guanyador del Premi Vila 2014, L’enteniment de les bèsties, el fil conductor del qual és “la relació dels humans amb els animals que conviuen a l’àmbit rural, amb les seves ambigüitats i contradiccions. Relacions afectives o materials de què en sóc testimoni cada dia”, ha dit.

Taller d’ocupabilitat amb Maite Piera
La martorellenca Maite Piera ha fet un taller d’ocupabilitat amb motiu de la presentació del seu llibre Buscar Trabajo para Dummies, editat el 2012 pel Grup Planeta i reeditat en una edició de butxaca adaptada als temps de crisi. Un manual estructurat per ajudar a cercar feina o impulsar la carrera professional. “Com redactar un currículum atractiu, com utilitzar les xarxes socials i els contactes personals, causar una bona impressió en una entrevista de treball o negociar el salari”, ha explicat.

Tot va començar a partir del seu blog personal http://maitepiera.wordpress.com, des d’on dóna suport i ajuda a les persones que busquen feina perquè puguin donar el millor en qualsevol procés de recerca laboral.