La Generalitat activa un avís preventiu per contaminació atmosfèrica a tot Catalunya

548
Jardins pont del Diable. Foto: Daniel Garrido
Jardins pont del Diable. Foto: Daniel Garrido

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha activat un avís preventiu per contaminació atmosfèrica a tot Catalunya a causa de la presència de pols africana, des del dia 24 de juny, i de la previsió dels models de dispersió de contaminants per al dia d’avui. L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament. L’objectiu d’aquesta actuació és reduir les emissions de contaminants per evitar un episodi ambiental.

L’avís preventiu comporta indicar en els panels lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat; informar la ciutadania perquè prioritzi l’ús del transport públic envers el vehicle privat; notificar a les activitats industrials i obres públiques, i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos, i recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents.

Superacions dels nivells de partícules

Ahir dilluns es van produir cinc superacions del valor límit diari –50 micrograms per metre cúbic– per a les partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) en cinc punts de mesurament Barcelona (Eixample i Poblenou), Sant Vicenç dels Horts, Sant Adrià del Besòs i L’Hospitalet de Llobregat, i no es descarta que avui se’n donin de noves.

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic farà un seguiment diari exhaustiu dels nivells i valorarà si cal activar un episodi de contaminació per partícules –que no comporta restriccions de vehicles–, o bé desactivar l’avís preventiu. L’estat de l’avís s’actualitza constantment al web airenet.gencat.cat.

Recomanacions per reduir la contaminació

Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit. Utilitzar el transport públic. Reduir els desplaçaments amb vehicle privat (si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l’empresa, més a prop de casa…). Utilitzar el cotxe compartit. Realitzar una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques). En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes. Optimitzar la climatització de les llars.

Al Canal Salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya es poden trobar les principals mesures i recomanacions que cal adoptar per tal reduir l’exposició a la contaminació i els riscos per a la salut derivats de la contaminació de l’aire.