La història i l’emprenedoria femenina de la ferreteria Bacarisas, fetes reportatge al diari ‘Ara’

1432
Foto: Manolo García. Diari 'Ara'

El diari Ara inclou a l’edició d’aquest diumenge, 8 de novembre, un reportatge dedicat a l’històric establiment martorellenc ferreteria Bacarisas, conegut popularment com ‘Cal Ferreret’. El títol de l’article, Les dames de ferro de Martorell, posa en valor el paper de les dones de dues generacions de la família per al funcionament d’aquesta petita empresa del carrer d’Anselm Clavé, al cor de La Vila. El rotatiu destaca també l’evolució d’un establiment regentat per 9 generacions i que manté l’aire de comerç de tota la vida.

El reportatge és a la secció Emprenem del diari, en el que es divulga el paper de petites i mitjanes empreses d’arreu de Catalunya. El signa la periodista martorellenca Marta Rodríguez Carrera, i s’acompanya de les fotografies de Manolo García. Recull aspectes com ara l’antiguitat de l’empresa, però sobretot, el pes de les dones de la família, ara representat per la Maria Eulàlia i la Montserrat Bacarisas -vuitena generació- i per les filles de la Maria Eulàlia -la Mireia i la Janina Nolla Bacarisas-, que junt amb el seu pare, el Santi Nolla, formen el nucli i ànima de l’establiment.

El reportatge es va materialitzar a partir “d’una sessió de conversa molt amena entre la Marta i tota la família a la botiga, i una sessió de fotografies amb el Manolo al dia següent, a la part antiga de la botiga, en la que ens van retratar des de totes bandes!”, comenta la Mireia, qui valora l’important paper de les dones en aquest comerç: “Ara que estan tan de moda les empreses paritàries, cal dir que la nostra ja ho era després de la Guerra Civil”.

Mireia Nolla Bacarisas

A la família Bacarisas-Nolla els ha fet “molta il·lusió que un diari tan important i de tanta tirada com l’Ara estigués interessat en fer un article parlant de nosaltres, que som una botiga de poble. No ens ho haguéssim imaginat”, confessa la Mireia, i afegeix que “suposa una injecció de moral per a nosaltres, per a altres comerços com el nostre i, potser també de retruc, una publicitat per Martorell”.

Mireia Nolla Bacarisas

L’altre aspecte que ha captat l’interès mediàtic és l’antiguitat del negoci, d’uns 272 anys: “El primer document escrit que hem trobat data de l’any 1748. Miquel Esplugas és qui va començar l’ofici en aquest mateix local, i els seus fills ho van heretar, junt amb el mot de ‘ferreret'”, explica Nolla. Una època en la que es fabricaven estris i maquinària per a un Martorell eminentment rural. Però “amb la Guerra Civil, els homes van anar al combat i després a l’exili, el taller va ser espoliat i les dones van haver de vendre el poc que quedava”.

Mireia Nolla Bacarisas

La industrialització va obrir un nou horitzó a la ferreteria, que malgrat la difícil situació que viu el petit comerç en un món tan globalitzat com l’actual, continua endavant gràcies a una parròquia fidel: “N’estem molt agraïts dels nostres clients”, diu la Mireia. Clients que segurament valoren l’atenció personalitzada i el caràcter d’una botiga que ha anat guanyant anys i autenticitat. Per la Mireia, articles com aquests són “un altaveu a les botigues i comerços molt antics, perquè veiem com molts d’aquests tanquen portes i sap molt greu, ja que s’està perdent tot un patrimoni”.

Mireia Nolla Bacarisas

Tal i com reflecteix el reportatge de la Marta Rodríguez, elements com l’arc medieval, el gran taulell i les prestatgeries amb calaixos de fusta representen la voluntat de la família per conservar l’estil tradicional d’un comerç “quasi tres cops centenari”.

Ferreteria Bacarisas, 'Cal Ferreret'