Aquesta tarda s’ha fet la inauguració del curs escolar 2024-25 al Molí Fariner. L’acte ha servit per parlar dels reptes per a assolir l’èxit educatiu, i millorar les oportunitats formatives dels infant i joves. Un any més, s’han fet reconeixements als professionals que prenen nous càrrecs directius, als qui porten 25 anys treballant a Martorell i als qui es jubilen.
La inauguració del curs escolar ha estat presidida per l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa; la regidora d’Ensenyament i Salut, Soledad Rosende, i el director dels Serveis Territorials (SSTT) del Departament d’Ensenyament de la Generalitat, Albert Grau. També hi ha assistit Diana Salvadó, inspectora de Martorell, i els regidors de l’Ajuntament Mari Àngels Soria i Javier González.
L’alcalde ha subratllat que “tenim una societat plural i diversa, que històricament fa gran aquest país, però que genera situacions d’ensenyament complexes que patiu vosaltres, els professionals de l’ensenyament”. “Hem d’aconseguir que les famílies s’impliquin també en l’educació dels seus fills”. Des de l’escola, “estem formant el futur del país i transmetent coneixements, però també valors com la convivència, la superació i la companyonia”.
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell
La regidora d’Ensenyament ha remarcat que “existeix un ampli consens en la necessitat que el sistema educatiu faci front a una transformació per a abordar els grans reptes estructurals i aconseguir l’èxit educatiu”. “El fracàs escolar empobreix el conjunt de la societat, però no podem reclamar que per si sol el sistema educatiu formal solucioni els problemes que genera el sistema econòmic, social i polític”.
Soledad Rosende, regidora d'Ensenyament
Martorell ha aconseguit, al llarg dels anys, implementar estratègies que en alguns àmbits ha fet del nostre municipi un referent a Catalunya, com el programa ‘Martorell Educa 360’ d’extraescolars gratuïtes i universals als centres educatius.
Aquest projecte “és un exemple de treball multidisciplinar i col·laboratiu que dona resposta a polítiques educatives d’equitat, cohesió social, cures, igualtat, infància, adolescència, salut, cultura, activitat física i esportiva”, ha asseverat. Per això, enguany l’Ajuntament continuarà amb aquesta ferma aposta i l’ampliarà per seguir incrementant el nombre d’infants que se’n beneficien.
Soledad Rosende, regidora d'Ensenyament
Aquest curs, ha anunciat Rosende, també es posarà en marxa el Passaport Edunauta, una eina per promoure la igualtat d’oportunitats educatives fora de l’àmbit purament lectiu i enfortir l’educació comunitària dels territoris on es desplega.
Es focalitza en “fer accessibles, connectar, reconèixer i fer visibles els aprenentatges més enllà de l’escola”. “Es lliurarà un passaport als infants participants perquè puguin explorar l’oferta educativa i d’extraescolars a Martorell, decidir què volen fer i aprendre, i segellar la seva participació. Acumularan experiències que es veuran reflectides al seu passaport i ens mostraran què han après en les competències que han de desenvolupar durant l’horari lectiu”.
Soledad Rosende, regidora d'Ensenyament
A més, l’Ajuntament ha marcat “a l’Agenda Urbana 2030 que Martorell esdevingui ‘Ciutat Educadora’ entenent que els agents treballem plegats especialment en l’etapa de 0 a 20 anys”. Així, es vol “assolir el repte d’aconseguir que l’índex d’abandonament escolar prematur se situï en les mitjanes europees per després abordar la seva erradicació definitiva”.
Durant aquest curs escolar, també es constituirà la ‘Xarxa Zero Abandonament Educatiu’ i el ‘Servei de Suport i Acompanyament Educatiu’. La voluntat és “acompanyar i donar suport als infants i joves de Martorell, i a les seves famílies perquè puguin desenvolupar trajectòries educatives d’èxit. Prevenir i reduir l’absentisme i l’abandonament escolar prematur”.
Soledad Rosende, regidora d'Ensenyament
Aquest conjunt d’accions s’emmarquen en el desplegament del Consell d’Educació de Martorell de recent creació que “ha d’esdevenir, a través dels seus òrgans, el veritable fòrum d’innovació educativa de Martorell, per tal de fer real la transformació social a través de l’educació”, ha incidit la regidora.
El director dels Serveis Territorials (SSTT) del Departament d’Ensenyament de la Generalitat, Albert Grau, ha remarcat la necessitat de “fer comunitat educativa i que les ciutats siguin un pack, on tothom hi interactuï i remi en la mateixa direcció. L’educació és futur i cal tenir la formació adequada per mantenir-nos en un nivell d’equitat i inclusió útil i profitós per a la ciutadania”.
Albert Grau, director SSTT
Durant l’acte, s’ha fet una menció especial als professionals que durant aquest curs prenen nous càrrecs de responsabilitat. El nou equip directiu de l’Escola Juan Ramón Jiménez format per Iban Porta, director; Tuhanet Gonzalez, cap d’Estudis, i Joana Roman, secretària. La nova directora dels Serveis Educatius Baix Llobregat 7, Mercè Esteve; la nova directora de l’Institut Maria Canela, Carme Mas, i el nou coordinador de la Regidoria d’Ensenyament de l’Ajuntament, Oriol Bosch.
S’hi ha fet un reconeixement als membres de la comunitat educativa que porten 25 anys de servei a Martorell. Aquests han estat Yolanda Mansilla, professora de Secundària del Col·legi La Mercè; Ramona Torrebadella, directora de la Llar d’Infants Pont d’Estels; Núria Cuenca Herrera, educadora de la Llar d’Infants Riu de Sons; Lourdes Zurita, educadora de la Llar d’Infants Les Torretes, i Marta Estébanez, educadora de la Llar d’Infants Riu de Sons.
Per últim, s’ha reconegut els membres de la comunitat educativa que s’han jubilat durant el curs 2023-24: Maria Josep Amador, mestra de Primària de l’Escola Vicente Aleixandre; Pilar Torralba, mestra de Primària de l’Escola Els Convents; Elena Vilaplana, mestra d’Infantil de l’Escola Juan Ramon Jiménez; Carme Fernández, tècnica d’Educació Infantil de l’Escola José Echegaray; Maite Garcia, mestra de Primària del Col·legi La Mercè; Carles Millàs, professor de Secundària del Col·legi La Mercè; Pere Forga, professor de Secundària del Col·legi La Mercè; Jordi Diaz, director de l’Institut Maria Canela; Josep Temporal, professor de l’Institut Joan Oró; Joan Sedeño, tècnic docent del Centre de Recursos Pedagògics; Núria Segura, Sara Seguí i Eva Esteruelas, psicopedagogues de l’Equip d’Assessorament Psicopedagògic, i Cristina Sanz, psicopedagoga de l’Equip d’Assessorament Psicopedagògic i directora del Servei Educatiu Baix Llobregat 7.
L’esdeveniment ha estat conduit i amenitzat pel cor esparreguerí Amazing Gospel i, en acabat, tots els presents han gaudit d’un pica pica.