La infermera Rafi Bueno explica la pandèmia en primera persona a ‘Un hotel per la COVID’

998

La infermera del CAP Martorell Rafi Bueno ha publicat el llibre Un hotel per la COVID (Editorial Cuatro Hojas). El volum apropa les interioritats de l’Hotel Salut que va instal·lar-se a Martorell en la primera onada de coronavirus i com va afectar la pandèmia als treballadors sanitaris. Bueno, martorellenca d’adopció i malaguenya de naixement, s’ha estrenat com a escriptora amb un llibre que qualifica com “un repte i una teràpia”.

A principis del mes d’abril va engegar l’Hotel Salut a l’Hotel Ciutat de Martorell, gestionat per infermeres del CAP Martorell, d’entre les quals Rafi Bueno, qui va rebre l’encàrrec d’adaptar les instal·lacions de l’hotel per adequar-lo com a espai d’aïllament temporal que descongestionés els hospitals martorellencs. En aquelles nits de creixement de la pandèmia i d’urgència sanitària, la infermera va escriure a mà els seus pensaments i les seves vivències, una acció que l’ajudava a descansar millor.

L’Hotel Salut de Martorell va ser una novetat a la comarca i va ajudar, també, a centres d’altres territoris catalans. Activar-lo, ha explicat Bueno, va esdevenir “un repte col·lectiu, i una responsabilitat a l’hora de distribuir els pacients, els equips de treball i convertir el centre en una referència a la comarca”.

Rafi Bueno, infermera CAP Martorell

Dels esbossos de les nits al llibre

En el primer trimestre de la pandèmia i fins a finals del mes de maig, infermers, metges i la resta del personal sanitari van patir una càrrega molt alta, lluitant en primera línia contra el coronavirus. I la pressió que van viure ha quedat reflectida en els escrits que la infermera martorellenca escrivia cada vespre, per alleugerir la tensió, descansar i tornar-hi a l’endemà. Segons Bueno, aquests pensaments van ser la “millor teràpia” per treure forces d’allà on no semblava que en quedaven.

Rafi Bueno, infermera CAP Martorell

La connexió dels pacients que van passar pel centre martorellenc amb Bueno i la resta de personal va ser un dels millors records que guarda. Per això, va demanar-los que escrivissin un desig personal i ella els col·lecciona a casa. En un futur, no descarta compartir-los amb els seus fills per poder donar testimoni de com es va viure la pandèmia.

Rafi Bueno, infermera CAP Martorell

El llibre està estructurat en cinc capítols, comença per la seva infantesa a Andalusia i el repte que va suposar per a ella estudiar Infermeria. Passa per la seva arribada a Martorell, tancant amb la pandèmia des de dins i amb exemples reals de casos que van tractar a l’Hotel Salut. La seva neboda ha il·lustrat els textos i el llibre ja pot adquirir-se a les botigues.