La Llegenda del pont del Diable i la cultura popular protagonistes del dissabte de Fira

1886
Mapping La Llegenda del pont del Diable
Mapping La Llegenda del pont del Diable

L’emblemàtic pont del Diable ha tornat a ser l’escenari per a una nova adaptació de la seva llegenda. Les empreses BurzonComenge i Playmodes s’han encarregat de versionar-la de nou amb un mapping projectat sobre el vell monument. Centenars de persones s’han atansat fins als jardins i la Font de l’Eudó per gaudir del muntatge visual i sonor que s’ha visionat en dues sessions.

La regidoria de Cultura introdueix, cada any, una disciplina artística diferent en la representació de la llegenda, en aquesta ocasió ha sigut un mapping en el que es combinaven els efectes de llum i de so. L’any passat, es va apostar per una composició musical realitzada pel compositor Albert Guinovart i l’escriptora i periodista musical Mònica Pagès. La interpretació va anar a càrrec de Mone Teruel i Xavier Fernández amb l’acompanyament de les corals Ars Nova, el Cor Inovyn, el Cor d’El Progrés i l’Escola Municipal de Música dirigides per Xavier Pagès i la col·laboració de Caramelles Martorell i dels Gegants de Martorell.

Un any més tard, la composició s’ha editat en un compacte que, aquest dissabte de Fira, s’ha presentat públicament al Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric La Caserna. Hi ha assistit molts dels intèrprets que s’han emocionat novament al recordar-ho. Entre els assistents, el compositor Albert Guinovart qui s’ha mostrat “encantat de que surti el CD i en tinguem un record”.

Albert Guinovard, compositor

La periodista musical Mònica Pagès ha donat les gràcies per l’oportunitat i ha afegit que “qui m’hauria dit que vindria a Martorell, el poble dels meus avantpassats, i que tindria el goig, el privilegi i la sort de poder compartir la llegenda amb l’Albert Guinovart qui admiro de molts anys”.

Mònica Pagès, escriptora i periodista musical

Durant la presentació de la gravació de la composició, l’alcalde Xavier Fonollosa ha agraït “a Guinovart i Pagès el seu treball i assistència a la presentació, així com a tots els que hi vau participar. La llegenda cada any ha de mutar i, aquest any, torna a ser espectacular. La llegenda evoluciona”.

Xavier Fonollosa, alcalde

En la presentació, el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral, ha remarcat que la composició de Guinovart i Pagès “la recordarem emotivament tots els qui hi vam participar. Gràcies al CD passarà a ser patrimoni de Martorell”.

Sergi Corral, regidor de Cultura, Museus i Patrimoni

Després de la presentació del CD de La llegenda del pont del Diable, el públic s’ha preparat per gaudir del muntatge d’enguany que s’ha pogut veure en dues sessions, a les 21.30h i a les 22.30h.

En acabar la darrera representació, ha començat el concert de la compositora i pianista Clara Peya, qui ha presentat un homenatge a les dones a través de l’aigua del seu darrer disc, Oceanes. Al passeig del Quarter, establiments de restauració han participat en la 4a Fira Gastronòmica.

Tarda de cercavila des de Pont d’Anoia fins al passeig del Quarter

Des de les 6 de la tarda i fins al vespre, el Drac Fa Fum, els Gegants, els Capgrossos i els Bastoners de l’Esbart Dansaire, acompanyats pels gegants de Ripoll i Santa Coloma de Gramenet, han participat de la cercavila i la demostració de balls de cultura popular.

La cercavila ha arrencat al Pont d’Anoia i, després de fer la ballada a la plaça de la Vila, ha finalitzat al passeig del Quarter. La geganta Velleta ha explicat la llegenda del pont del Diable en les aturades que ha fet a la plaça de les Hores, la plaça de les Germanes Maestre i la plaça de la Creu.

Exposició de l’AMCAM

L’Associació de Motos Clàssiques i Antigues de Martorell (AMCAM) ha inaugurat, aquest dissabte, l’exposició i el mercadal de peces i recanvis a l’aparcament de la Ferreteria Bacarisas (c. D’Anselm Clavé, 23). L’exposició estarà oberta també aquest diumenge.

El president de l’AMCAM, Màrio Céspedes, explicava que “enguany fan un homenatge a marques mítiques catalanes que estan d’aniversari: l’any passat el Seat 600 va complir 60 anys, els mateixos que la marca Bultaco, i els 70 de la Vespa”.

Mario Céspedes, president de l’AMCAM

 

Parades a La Vila

Tant dissabte com diumenge, La Vila s’omple de parades amb la Fira de l’Artesania, del Joc i l’Oci Familiar i, aquest dissabte excepcionalment, la Fira de la Pagesia organitzada per l’Associació del Massís del Montserrat. L’entitat, com explicaven dos paradistes del mercat, el Pere i el Ferran, va néixer “per recuperar horts al voltant dels pobles i per associar productors del voltant de Montserrat”. La mostra celebrada a Martorell ha tingut un públic notori “cap a darrera hora, coincidint amb la cercavila, que han pogut conèixer el producte de proximitat i artesanal del Montserratí”, han dit.

Pere i Ferran, venedors de la Fira de la Pagesia

Aquestes fires s’han envoltat de d’activitats lúdiques i familiars: visites teatralitzades i portes obertes als espais museístics, jocs i tallers per a petits i grans, exposicions, activitats tradicionals i gastronomia.

En un altre punt, a la Nau 2 de Ca n’Oliveras, el Calamar Fest amb sessions dels DJ Pablo Picón, Like, DaniZeroZero i Sibux ha tancat l’activitat de Fira d’aquest dissabte.