La martorellenca Teresa Amat publica ‘El plaer de l’art. Josep Pla i els artistes’

559
Teresa Amat, encarregada de dictar el text
Teresa Amat, encarregada de dictar el text

Ja és a les llibreries El plaer de l’art. Josep Pla i els artistes, una obra escrita per l’autora martorellenca Teresa Amat, editada per Sidillà com a número 22 de la col·lecció Busca-raons. El Plaer de l’art aplega tot de texts del popular escriptor palafrugellenc sobre el seu concepte d’art i sobre una trentena d’artistes que va conèixer al llarg de la seva vida.

Josep Pla (1897-1981) va escriure sobre Gaudí, Dalí, Rusiñol, Maillol, Picasso, Gargallo, Miró i molts artistes més. Però l’estudi sobre la relació de Pla amb l’art i amb els artistes encara s’havia de fer. És en aquesta línia que sorgeix El plaer de l’art. Josep Pla i els artistes, que aplega fragments dels retrats que Josep Pla va deixar escrits de prop d’una trentena d’artistes, pintors i també escultors, la majoria catalans.

“Josep Pla sempre m’ha interessat des que el vaig començar a llegir de molt jove”, explica l’autora. “Sempre parla en els seus escrits dels artistes de la seva època que va conèixer, que formaven una generació amb un talent extraordinari”. Motivada per la temàtica, va recuperar tota la seva obra completa i en va fer un buidatge a l’hora de preparar el llibre.

Teresa Amat, autora 'El plaer de l’art. Josep Pla i els artistes'

Teresa Amat reconeix que “quan es parla de Josep Pla, algunes persones arrufen el nas per altres qüestions, però cal dir que té una producció extraordinària quan parla de paisatges i de personatges”. Potser per això, afirma que “hagi escrit sobre el que hagi escrit, ens ha ensenyat a mirar el nostre país i la seva gent, a mirar-nos a nosaltres mateixos i, des d’aquí, a mirar el món; i per això ens agrada”.

Teresa Amat, autora 'El plaer de l’art. Josep Pla i els artistes'

El llibre conté 212 pàgines i ha estat il·lustrat a la coberta per Montse Mayol. És el fruit d’un treball que l’autora va començar a pensar “arran de la pandèmia” i que va continuar amb un buidat de tots els textos de Pla a la recerca de tots aquells que parlessin dels artistes.

En el projecte va trobar la complicitat d’Edicions Sidillà, un grup de gent “molt interessada en aquests temes i molt disposada” i conclou que va tirar endavant el projecte “en tractar-se d’un personatge empordanès com ara ells. Suposo que per això els va fer més gràcia d’editar-lo “.

De fet, els editors Judit Pujadó i Xavier Cortadella han exposat els motius que han portat a fer realitat el llibre: “Un autor amb la capacitat d’observació tan esmolada, tan prolífic i amb una prosa tan consistent, pensada i fonda com la de Josep Pla, que va escriure pràcticament sobre qualsevol tema i que sempre ho va fer amb criteri, amb perspicàcia i amb aquesta seva voluntat de lliurar-nos un relat del país, si més no del país que va pensar que valia la pena preservar, bé mereixia un recull que aplegués la seva visió sobre l’art i sobre els artistes que va conèixer”.

Teresa Amat, autora 'El plaer de l’art. Josep Pla i els artistes'

Teresa Amat Canals (Martorell, 1950) és llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona. Ha treballat de tècnica al Consorci per a la Normalització Lingüística. És patrona vitalícia de la Fundació Francesc Pujols i Morgades de Martorell. L’any 2009 va publicar l’assaig Castracions. Cinquanta anys de revolució cubana, i l’any 2016 el recull de relats Tot ve que s’acaba (Premi Vila de Martorell 2015, Viena Editorial). Va ser autora d’un dels primers blocs literaris en català, Les paraules i els dies, del 2002.