La mongeta Tineta, el cigró Petitó i la llentia Mia ajuden a descobrir hàbits saludables

871

Per celebrar l’Any Internacional dels Llegums, la Regidoria de Salut del Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones de Martorell i la Biblioteca Martorell, han organitzat un conte-contes i un taller per promocionar el consum d’aquest aliment entre els infants de 2 a 5 anys. Aquest matí de dissabte, la biblioteca ha acollit la mongeta Tineta, el cigró Petitó i la llentia Mia. Els tres llegums han ajudat a descobrir, als més menuts i a les seves famílies, els hàbits saludables de manera divertida.

Martorell s’adhereix a l’Any Internacional dels Llegums, una campanya promoguda per la FAO, organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura. Una vintena de nens i nenes de 2 a 5 anys s’han divertit amb el conte Les aventures de 3 amics molt trapelles i la realització d’un taller de manualitats amb els llegums com a protagonistes. “La intenció era donar a conèixer i familiaritzar els més petits amb els diferents llegums i, a la vegada, ajudar a les famílies a introduir aquest aliment amb il·lusió i creativitat a la dieta dels seus fills” remarcava el regidor de Salut de l’ajuntament, Albert Fernández.

Els hàbits saludables s’han d’adquirir des de ben petits i una alimentació variada i equilibrada representa un factor de prevenció de l’obesitat i el sobrepès de gran importància. Coincidint amb la commemoració, l’Ajuntament de Martorell ha volgut crear aquest espai “per fomentar una alimentació saludable entre els més petits però també per conscienciar als pares de la importància de menjar de manera sana i equilibrada” ha afegit Fernández. L’activitat es repetirà el dissabte, 26 de novembre (12.00h.) al mateix espai de la biblioteca.

Durant els darrers anys, Martorell s’ha compromès en la lluita per prevenir l’obesitat, principalment infantil, participant en diverses campanyes com el programa Thao-Salut. El regidor indica que “és en l’àmbit escolar on podem incidir més en promocionar un estil de vida saludable. Aquest curs tornem a fer els esmorzars saludables i, properament, farem més campanyes, com la dels llegums, per promoure una dieta variada com a font de salut des de l’edat infantil”.

Any Internacional dels Llegums
L’Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar el 2016, l’Any Internacional dels Llegums. La commemoració és una eina per sensibilitzar la ciutadania sobre els avantatges nutricionals dels llegums com a part d’una producció d’aliments sostenibles encaminada a aconseguir la seguretat alimentària i de nutrició. Els llegums són un producte d’alt valor estratègic i de qualitat al sector de la producció agroalimentària, un producte i aliment econòmic a l’abast de tothom.

Els cigrons, les llenties, les mongetes seques o els fesols, els pèsols, les faves, i la soja són llegums, els quals es defineixen com les llavors netes i sanes procedents de les plantes de la família de les lleguminoses. Es tracta d’un grup d’aliments molt valuós des del punt de vista nutricional, així com des de la vessant gastronòmica i de la seva accessibilitat econòmica. A més, els llegums es poden adquirir amb formats múltiples: secs, frescos, cuits, en conserva, congelats i en forma de derivats.

En una alimentació saludable convé tenir una dieta rica i variada, en la que s’incloguin tot tipus d’aliments. Dins dels diferents grups d’aliments (fruites i hortalisses, lactis, farinacis, carns i peixos…), els llegums constitueixen aliments de gran valor nutricional, però en canvi són els grans oblidats dins de la dieta actual. Es recomana menjar-ne entre 2 i 4 racions a la setmana i es pot fer servir com a alternativa a la carn.