‘1000 anys de ceràmica catalana’ de Torroella acull cinc peces de Martorell

293

L’exposició ‘1000 anys de Ceràmica Catalana‘, de la Casa Galibern de Torroella de Montgrí, acull fins al 12 d’octubre cinc peces cedides per Museus de Martorell. Són obres que habitualment s’exposen a l’Enrajolada Casa Museu Santacana i al Museu Municipal Vicenç Ros. La mostra l’organitza la Fundació Privada Mascort i l’Associació Catalana de Ceràmica, i la conformen unes 300 peces ceràmiques procedents de la mateixa Fundació, d’institucions museístiques i de col·leccions privades.

Les obres cedides són dos conjunts de rajoles del Museu Vicenç Ros -l’Aparició de la Mare de Déu de La Mercè i La batalla dels gats i les rates-, i tres plats de ceràmica catalana decorada (dels segles XVIII i XIX, de la col·lecció Lluís Faraudo de Saint-Germain, i que es troben a l’Enrajolada).

La tècnica de documentació i conservació dels Museus de Martorell, Montserrat Farreny, detalla les característiques principals dels dos plafons de rajoles portats a terres empordaneses: “El plafó de l’Aparició de la Mare de Déu de La Mercè s’atribueix a l’artista Josep Gual, i el de La batalla dels gats i les rates és una al·legoria del setge de Perpinyà a la Guerra dels Segadors. Procedeix de la Catalunya Nord, se’n desconeix l’autoria i cal situar-lo al segon quart del segle XVII”.

Montserrat Farreny, tècnica de documentació i conservació dels Museus de Martorell

També s’exposen a terres empordaneses “dues peces policromes del segle XIX que formen part de la ‘sèrie de Banyoles’ i que representen dues figures humanes”, i “una peça en blau cobalt que pertany a la sèrie de transició del segle XVIII i que representa un gran castell”.

Montserrat Farreny, tècnica de documentació i conservació dels Museus de Martorell

Per la tècnica, és una gran satisfacció “participar, col·laborar i ser presents en aquesta exposició que segur que té peces molt importants. La gent aficionada a la ceràmica la gaudirà molt”.

Montserrat Farreny, tècnica de documentació i conservació dels Museus de Martorell

‘1000 anys de Ceràmica Catalana’ és una selecció de 300 peces de pisa i de terrissa d’arreu de Catalunya, que van des del període altmedieval, els primers gremis, la gran producció ceràmica i les pises blaves, daurades i policromes, i fins el modernisme, junt amb les innovacions dels segles XIX i XX. L’han comissariada el Doctor en Ciències Biològiques Alfons Romero Vidal i el Doctor en Història Josep Antoni Cerdà i Mellado.

Els horaris per veure-la són els dilluns i dissabtes (de 10.00 a 14.00h i de 17.00 a 21.00h); els dimecres, dijous i divendres (de 17.00 a 21.00h) i els diumenges i festius de 10.00 a 14.00h.

Exposició ‘1.000 anys de ceràmica catalana’ a la Fundació Mascort de Torroella